Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

64,400 євро за Калуш або як німецький художник у 1915 році побував у Калуші

Калушани часто носять у собі прихований (або не дуже) талант дослідника. Наше місто повне неймовірних історій, що долинають з різних кутків та виринають у найнеочікуваніших місцях. Сьогодні такою історією з нами поділився калуський історик і політолог Ярослав Куцій. Ми закликаємо усіх креативних митців Калуша і не тільки також долучатись до таких розповідей, оскільки вони дозволяють краще зрозуміти наш менталітет.

Ділиться Інформатор.

На вулиці 1915 р., час кровопролитних битв Першої світової війни. Калуш час від часу переходить із рук в руки. У місто входять німецькі війська. Вулицями Калуша проходить німець середнього віку, здавалося черговий військовий, проте його не цікавили звитяги у битвах, він прагнув досліджувати країну, у якій перебував, та її населення, а відтак малює картину з мирними вулицями Калуша, що у Галичині.

Здавалося, що на війні лише потрібно воювати, але й під час бойових дій знайдеться час для мистецтва. Це неодноразово підтверджували наші ЗСУ.

Як виявилося, німцем на вулицях міста був Генріх Фоґелер (1872-1942) — німецький художник та філософ, представник німецького модерну (югендстилю).

Історія створення картини не менш захоплива. Щоб оновити своє життя та своє мистецтво, Фоґелер пішов добровольцем, попри те, що на початку Першої світової війни йому було 42 роки. Він служив художнім літописцем у загоні розвідки “Nachrichtenabteilung”. Якщо довіряти джерелам, то це був відділ військово-морської розвідки штабу німецького імперського адміралтейства у 1901-1919 рр., розформований після поразки Німеччини у Першій світовій війні.

Його розвідувальний загін у 1915 р. просувався на схід з Румунії через Галичину. Німецький художник не був зацікавлений зображати бойові дії, бо цікавився країною та її людьми. Тому, перебуваючи, ймовірно, у 1915 р. в Калуші, пише картину з мирною вулицею міста.

Пошук більш детальної інформації приводить нас на німецький аукціон “Stahl”. Саме з молотка цього аукціону було продано картину під назвою “Straßenszene in Kalusz” (“Вулична сцена у Калуші”) із зображенням нашого міста.

Картина виконана олією на картоні розміром 41,5х54 см. На полотні зображено, ймовірно, шлях до площі Ринок (сучасна Площа Героїв) зі сторони Галичанки, адже перед нею поворот швидше за все на вулицю Конопницької (сучасна Костельна), що веде до ратуші, будівлі товариства “Сокіл” (концертний зал) та парафіяльного костелу св. Валентина.

Вражає те, що усі люди зображені на картині охайно вдягнені у костюми. На передньому плані чоловік похилого віку, який присів відпочити. Позаду торгівельні ряди, віз та єврей, що переходить дорогу. Також варто звернути увагу на те, що дорога вимощена каменем, яку ми можемо бачити на фотографіях площі Ринок у 1917 р.

Як і будь-який лот на аукціоні, картина теж мала свою ціну, і ця не стала винятком, адже ціна лота сягнула 64 400 євро.

Тому пишаймося тим, що ми є калушанами та плекаймо історію рідного міста, адже вона у нас дуже багата. Будьмо гордими називатися калушанами, бо ми того варті. Хіба вартість картини не говорить сама за себе?

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору