Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Що таке депресія та як з нею боротись?

Сьогодні світ відзначає Міжнародний день боротьби з депресією, аби привернути увагу громадськості до цієї поширеної проблеми.

Розвідає Інформатор, покликаючись на Daytoday.

“Депресія – це психологічний розлад, який характеризується тривалим пригніченим станом, втратою інтересу до повсякденних справ та справ, які раніше виконувались із задоволенням. Від цієї хвороби не застрахована жодна людина, проте чоловіки страждають на неї частіше, аніж жінки”.

Причини депресії можуть бути геть різними. Це можуть бути і втрата близької людини, і травми психіки, і стресові ситуації тощо. Часто люди не звертаються за допомогою та опиняються у замкнутому колі, повному млявості, проблем із самооцінкою, почуття відчаю та інших неприємностей.

“Коли сильно кошмарить, то життя втрачає сенс, нічого тобі не приносить задоволення. Ти вічно в негативних мислях, чмириш себе. Здається, що ти ніколи і не був щасливим, і що це назавжди. Втрачається апетит (в когось навпаки збільшується) і страшне безсилля. Ще стаєш розсіяним, заторможеним, складно думати. Щодо лайфхаків, то ніколи, як би то зле не було, не накладайте на себе руки. І не бійтесь психіатрів”, — поділився з нами Тарас, хворий на клінічну депресію.

Ефективне лікування можливе лише з допомогою спеціалістів.

“Лікування депресії — справа комплексна і тривала. Вона містить і психотерапію, і фармакотерапію, які ведуться паралельно. При цьому, курс прийому медикаментів може коливатися від 4-5 місяців до року чи півтори. Щодо роботи психотерапевта, то план лікування й конкретні техніки залежать від того, в якому напрямі працює спеціаліст. Одні методи застосовуватиме гештальт-терапевт, інші — когнітивно-поведінковий спеціаліст тощо. До прикладу, терапевт може працювати над тим, щоб допомогти пацієнтові позбутися дезадаптивних глибинних переконань, випрацювати натомість корисні і потренуватися їх застосовувати”, — розповіла нам психологиня Христина Бідонько.

Друзі, бережіть себе та не бійтесь звертатись за допомогою.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору