Інформатор Калуш

ВЛАДА

“Ві-і-і-і-дпусти-и-и-и” — В Україні хочуть запровадити нові правила відпусток

Депутати пропонують на зміну старому закону прийняти інший, який матиме чіткіше визначення правил надання відпусток українцям.

Розповідає Інформатор з посиланням на всеукраїнську редакцію.

Нардепи партії “Слуга Народу” внесли на розгляд Парламенту законопроєкт № 8313, який має впорядкувати та внести зміни у правила надання відпусток. Поміж іншого, у законі пропонується збільшити термін відпустки без збереження зарплати з 15 до 30 календарних днів на рік.

Законопроєкт також передбачає:

  • відпустку при народженні дитини не пізніше 3 місяців з дня народження;
  • основну безперервну частину щорічної відпустки не менше 14 календарних днів (від ред. щорічну відпустку може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів, не тільки на прохання працівника, але й за такої необхідності у роботодавця. При цьому поділ щорічної відпустки має бути відображений у графіку відпусток, який погоджується із профспілками);
  • відпустку у зв’язку з усиновленням дитини незалежно від віку дитини;
  • максимальний термін відпустки без збереження зарплати збільшити з 15 до 30 календарних днів на рік;
  • відпустку демобілізованим 60 робочих днів з виплатою двомісячного грошового забезпечення.

А як з відпустками, якщо в Україні воєнний стан зараз?

У зв’язку з військовою агресією РФ корективи торкнулися й трудового законодавства.

Реалізація працівниками права на відпустки визначається Кодексом законів про працю та Законом України “Про відпустки”. Але, на період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, спрацьовують обмеження та особливості передбачені Законом України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”.

Відповідно до частини 1 статті 12 Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”, на час дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить понад 24 календарні дні, то надання невикористаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. Норми частини сьомої статті 79, частини п’ятої статті 80 Кодексу законів про працю України та частини п’ятої статті 11, частини другої статті 12 Закону України “Про відпустки” у період дії воєнного стану не застосовуються. У разі звільнення працівника у період дії воєнного стану йому виплачується грошова компенсація відповідно до статті 24 Закону України “Про відпустки”.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору