Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Чи зможуть військові демобілізуватись під час війни?

У Верховній Раді України розглядається два законопроєкти, що потенційно дадуть військовим можливість демобілізуватись до припинення воєнного стану.

Розповідає Інформатор.

24 березня 2023 року було зареєстровано законопроєкт №9142 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення строків військової служби за призовом під час мобілізації”. Автор проєкту, депутат Олексій Гончаренко поділився, які основні зміни пропонуються:

  • додати до Закону “Про військовий обов’язок і військову службу” уточнення, що громадяни, які проходять військову службу і були мобілізовані з моменту запровадження воєнного стану, мають право служити не більше 18 місяців з моменту призову, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу;
  • додати до Закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” момент про надання відстрочки від призову на п’ять років для тих, хто демобілізований та відслужив максимальний термін служби за призовом під час мобілізації.

Таким чином Верховній Раді пропонується надати можливість для мобілізованих військових демобілізуватись по завершенню конкретного терміну служби. Проте цей законопроєкт не визначає таких можливостей для військовослужбовців строкової служби.

Для строковиків наразі підготували законопроєкт №9140 “Про внесення змін до глави XII Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо проходження строкової військової служби під час дії воєнного стану”. Згідно з ним строковики можуть отримати можливість демобілізації за бажанням, однак без надання відстрочки. Автори проєкту якраз і називають серед основних причин його створення неможливість повноцінної мобілізації строковиків:

“Держава не може задіяти строковиків у районах проведення бойових дій. Водночас такі особи не підлягають мобілізації (навіть за власним бажанням), оскільки вже проходять військову службу. Контракт може бути укладений, але він укладається добровільно, і багато строковиків не бажають укладати багаторічний контракт, очікуючи відносно  швидкого закінчення бойових дій”, — йдеться у пояснювальній записці.

Такий розклад справ задовільняє не усіх військових строкової служби.

“Строковики справді найчастіше знаходяться у військових частинах або в тилу. Проте це не значить, що вони не наражаються на небезпеку, оскільки бази є цілями російських ракетних ударів. Крім того, строковики в разі потреби можуть виконувати бойові завдання. Так і було на початку війни. Незважаючи на це, строковики й досі залишаються у гірших умовах, порівняно з мобілізованими. Те ж стосується і тривалості служби — деякі строковики воюють вже 3-й рік. Також існує потенційна несправедливість, коли строковика зразу після демобілізації мобілізують на фронт, пославшись на досвід військового. Тож це не вирішить проблему на системному рівні”, — зазначила юристка Христина Бідонько.

Нагадуємо, що нещодавно було створено чергову петицію, що покликана привернути увагу до проблем строковиків.

Наразі обидва законопроєкти розглядаються.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору