Інформатор Калуш

ТРЕШ

У соцмережах росте обурення щодо будівництва ГЕС на річці Свіча

Питання гостро стоїть ще з 2020 року. Більшість громади селища виступає проти будівництва, описуючи такі дії, як шкоду екології та навколишньому середовищу, проте не всі так вважають.

Розповідає Інформатор, посилаючись на Суспільне.

Власне така ініціатива виникла ще у 2018 році, коли вносились зміни у генплан селища. Документаційна розробка проєкту тривала 2 роки й у 2020 коли вже рішення про зміну цільового призначення було ухвалено, проєкт викликав більшого розголосу й викликав обурення у спільноти.

19 березня 2023 року у селищі відбулася наразі крайня зустріч щодо будівництва міні-ГЕС з громадою міста та представниками компанії “Екоенергетика”, які планують будівництво.

“У Вигоду ми приїхали винятково з пропозицією. Є дамба, є водосховище, є вода — створені умови, щоб виробляти електроенергію. Наша пропозиція до громади була така: є можливість зробити проєкт, можна генерувати електроенергію, платити податки, створювати робочі місця. Винятково громаді належить право сказати “так” або “ні”, — зазначає Антон Сенюк.

Спростовуючи усі звинувачення щодо шкоди природі внаслідок будівництва споруди представник компанії “Екоенергетика” відповів, що компанія має всі необхідні дозволи й екологічні висновки.

“Натомість жителі Вигоди, які виступають проти будівництва, зачитали відповідь Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області на запит голови Вигодської громади Миколи Мацалака від 2021 року. У ньому йдеться, що річка Свіча є ландшафтним заказником, тому будівництво об’єктів енергетики на ній є порушенням закону “Про природно-заповідний фонд України””, — пише Суспільне.

На засіданні представники влади висловили підтримку ідеї будівництва. Депутат селищної ради Пациківа Ігор Лапчук каже, що це створить нові робочі місця, берегоукріплення та зарибнення річки, а також уникання підтоплення житлових будинків, що розміщені в районі 300 метрів від неї. Також начальник управління Держагентства меліорації та рибного господарства області, Любомир Стрембіцький висловився, що дана споруда утворить рибохід, а шкоди екології він не вбачає.

Місцеві жителі виступили з протилежними заявами. Рибалка Віталій Марків зазначив, що понад 50 років риба йде на нерест іншими шляхами. Чоловіка більше турбує якість проведених досліджень в межах проєкту будівництва:

“Я жодного разу тут не бачив якихось моніторингових груп, щоб хтось десь займався розрахунками. Можливо, підпільно, десь вночі. Були роки, коли я день у день ходив на річку. Ніхто не знає і не знав, яка тут риба могла водитися. Просто — кабінетні розрахунки, а насправді — жодного моніторингу”.

Володимир Теренчин додав, що місцеві мають побоювання щодо наявності і якості питної води у криницях. За його словами проблеми з водою відчутні вже зараз.

Анатолій Павелко, юрист-еколог від ГО “Карпатсько-дунайська програма” у ході засідання розповів, що у 1993 році Івано-Франківською обласною радою було постановлено рішення створити місцевий ландшафтний заказник на річці Свіча, а будівництво електростанції може спричинити низку проблем.

“У результаті будівництва ГЕС можуть виникнути непередбачувані зміни гідрологічного режиму, тому що має відбуватися забір води. Як свідчить практика, в маловодний період такого типу електростанції призводили до того, що в результаті забору води на турбіну в річищі води не залишалося”, — зазначає Анатолій Павелко.

30 березня 2023 року на сесії Вигодської селищної ради остаточно розглянуть питання про затвердження проєкту. Якщо рішення буде підтримано, то підприємство зможе отримати право на розробку проєктно-кошторисної документації — про це повідомив Суспільному, голова Вигодської громади Микола Мацалак.

Примітка: на сторінці “Правий сектор — Долина”, політична партія висловилась, що за понад 20 років господарювання власників “Уніплиту” (до структури якої відноситься “Екоенергетика”) не було реконструйовано очисні споруди в Вигоді, недоочищені стічні води яких потрапляють в річку Саджаву, а далі у Свічу та Дністер.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору