Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Jeszcze Polska nie zginęła”: святкування Дня Незалежності Польщі в Калуші у 1934 році

Калушани часто носять у собі прихований (або не дуже) талант дослідника. Наше місто повне неймовірних історій, що долинають з різних кутків та виринають у найнеочікуваніших місцях. Сьогодні такою історією з нами вкотре поділився калуський історик і політолог Ярослав Куцій. Ми закликаємо усіх креативних митців Калуша і не тільки також долучатись до таких розповідей, оскільки вони дозволяють краще зрозуміти наш менталітет.

Ділиться Інформатор.

Як відомо, у 1919 році Калуш, як і вся Галичина, був окупований Польщею і до вересня 1939 року, коли польська окупація змінилася радянською, перебував у складі Другої Речі Посполитої.

У Національному архіві у Кракові знаходимо цікаві фото осіб у військовій формі, які датуються 11 листопада 1934 року, що збігається із днем незалежності Польщі.

Вежа ратуші у лівому верхньому куті фото, що дало змогу ідентифікувати, що це м. Калуш

Підтвердженням, що це Калуш, слугує це ж фото з іншого ракурсу, де у лівому верхньому куті видніється вежа нашої ратуші, а з правої сторони — будівля товариства “Сокіл” (сучасний концертний зал на вул. Шевченка).

На фото зображені військові осередку профспілки резервістів з банером перед святковим переглядом. Автором, який задокументував ці фото, є Тадеуш Луневський (Tadeusz Luniewski), який, як потім з’ясується, задокументує багато подій у місті протягом 1930-х років.

Дані про Асоціацію резервістів у Калуші знаходимо в ілюстрованому тижневому кур’єрі “Святовид” (Światowid), а саме у номері 51 за 15 грудня 1934 року. На одній зі сторінок йдеться про створення гуртка Асоціації резервістів Республіки Польща в Калуші, що може безпосередньо стосуватися святкування дня незалежності Польщі, або утворене напередодні.

“В Калуші (Станіславівське воєводство) закладено Гурток Союзу Резервістів, до якого записалося 250 чоловік. На чолі гуртка стоїть ініціатор Віктор Рокіта, секретарем є пан Іполіт Вишньовський. На фото члени Союзу резервістів зі своїм управлінням”, — йдеться у повідомленні тижневого кур’єра “Святовид”.

Цікаво, що учасники сидять зі зброєю — Mannlicher M1895 (3-й зліва в 1-му ряду знизу) та Mannlicher M1888 (3-й справа в 1-му ряду знизу).

Mannlicher M1895 (Штайр-Манліхер-М1895) — австро-угорський карабін з ковзним затвором. Після розвалу Австро-Угорської імперії Штайр-Манліхер-М1895 потрапили на озброєння новостворених держав, в тому числі і ЗУНР (Манліхер-М1895 перебував на озброєнні УГА).

Mannlicher M1888 (Штайр-Манліхер-М1888) — 8-мм багаторазова гвинтівка, була затворною гвинтівкою, яка використовувалася кількома арміями з 1888 по 1945 рік. Його змінила Mannlicher M1895 як стандартна службова гвинтівка австро-угорської армії.

Переглянути скан-версію газети “Святовид” за 15 грудня 1934 року можна за посиланням.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору