Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші відкрилась унікальна виставка художника Петра Савчина | Фоторепортаж

Сьогодні у приміщенні Історико-краєзнавчого музею Калущини на відкритті виставки художніх робіт Петра Савчина, яку ми нещодавно анонсували, відбувся справжній аншлаг. 

Розповідає та показує Інформатор.

На сьогоднішнє відкриття виставки творів та документів Петра Савчина о 100-річчя від дня його народження, завітало багато калушан, серед яких і відомі історики та громадські діячі нашого міста.

Першою до слова стала головна зберігачка фондів КЗ “Музейно-виставковий центр”, Оксана Кондратенко, яка також є кураторкою цієї виставки.

“Ми вчергове для калушан дістаємо із нашого фондосховища справжній скарб. Це не просто виставка. Це — реквієм, сповідь. Сповідь очевидця жахливих, історій, які через картини, через багато років кричать нам, що наш ворог не змінився” — розповіла пані Оксана.

Також відомий калуський історик Іван Тимів поділився біографією Петра Савчина. Він розповів про громадську, політичну та проукраїнську боротьбу митця проти радянської системи.

Опісля, про позапублічне життя художника розповідали син Петра Савчина — Ігор  Савчин, а також друг художника, перший директор Історико-краєзнавчого музею Іван Дячук.

Завершилося відкриття виставки спогадами про митця Любові Липовської. Головними тезами її промови стали цінність постаті Петра Савчина у глобальних масштабах та цінність його творчості для майбутніх поколінь.

Повну версію відкриття виставки можна переглянути у нашому стрімі.

Виставка триватиме 2 місяці — до 5 червня. 

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору