Інформатор Калуш

ТРЕШ

СБУ затримали трьох фанатів “вагнера”, котрі займались агітацією

Мова звісно ж не про відомого німецького композитора. Насправді двоє чоловіків та жінка поширювали проросійські наративи, за що були затримані.

Розповідає Інформатор з покликанням на ГУ СБУ в Івано-Франківській області.

Першою затриманою особою став уродженець Ірпеня, який мешкав у Бучі та під час окупації домівки із родиною евакуювався до Івано-Франківської області. Тут він і захопився російськими образами. Зокрема чоловік поширював у соцмережі “Однокласники” (заборонена в Україні) тези про “скинення нацистського режиму за три дні”, шкодував про те, що росіяни не захопили Київ, а також прославляв війська агресора і захоплювався ключовими персонажами кремлівського зла, наприклад неформальним лідером “вагнера” пригожиним.

Під час обшуку СБУ вилучила в чоловіка ноутбук із доказами протиправної інформаційної діяльності. Слідчі СБУ повідомили шанувальнику росії про підозру за ч. 3 ст. 436-2 КК України“Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників”. За скоєне йому загрожує ув’язнення строком від 5 до 8 років з конфіскацією майна або без такої. Наразі суд обрав обвинуваченому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Другою фігуранткою колабораціонізму стала переселенка з Маріуполя, котра, перебуваючи у Київській області, створила декілька пропагандистських сторінок у соцмережах. Один з них спеціалізувався на поширенні російської пропаганди у країни Євросоюзу.

Третім виступив місцевий мешканець Одещини, який у соцмережі “Вконтактє” (заборонена в Україні) закликав знищити урядові будівлі у Києві та поширював заборонену комуністичну символіку.

Розслідування у справах проводили співробітники СБУ в Івано-Франківській області, у м. Києві та Київській області та в Автономній Республіці Крим за процесуального керівництва обласних органів прокуратури.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору