Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Лазарева субота: історія та прикмети сьогоднішнього дня

Майже за тиждень до Великодня, християни відзначають Лазареву суботу. А отримав цей день таку назву від імені святого Лазаря, якого воскресив Ісус Христос.

Ділиться Інформатор покликаючись на колег з Коломийської редакції.

Передостання субота Великого посту отримала назву Лазарева, тому що Ісус в цей день сотворив чудо зі своїм покійним другом.

“Одного разу Лазар захворів і помер – це сталося за чотири дні до приходу Ісуса до Віфанії. Почувши про його смерть, Ісус заплакав, став молитися, а після велів забрати камінь від печери, де був похований Лазар і сказав: “Лазар! Іди геть”. Лазар воскрес і вийшов з печери. До цього випадку Христос ще двічі воскрешав людей: спочатку воскресив сина наїнської вдови, другий раз – дванадцятирічну доньку Іаіра. Після третього воскресіння Ісуса всі прийняли як посланника Всевишнього – він увійшов до Єрусалиму, як цар, при великому скупченні народу. Саме тоді іудейські старшини й вирішили вбити Христа. Лазар після воскресіння прожив ще 30 років і навіть став єпископом на Кіпрі. Після смерті його мощі перенесли в Царгород”.

Цей день також має свої прикмети, звісно ж пов’язані з вербою:

Вважається, що в Лазареву суботу потрібно взяти в ліву руку гілочку верби, прочитати молитву “Отче наш” і перехрестившись, попросити у Бога благополуччя для себе і близьких і процвітання для дому.

У Лазареву суботу дозволяється вживати олію, а на стіл в цей день, попри Великий піст, обов’язково ставили ікру – як символ нового життя.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору