Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Старовинні млини Калущини, які варто побачити

У рамках пізнавального флешмобу #Невідома_Калущина краєзнавець Андрій Тимків опублікував підбірку п’ятьох туристичних цікавинок.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Андрія Тимківа.

Музей-млин в селі Ясень

Побудований дерев’яний водяний млин у 30-х роках 20 століття. У 2000-их роках млин перетворили на музей, проте продовжували молоти там зернові культури для худоби до 2010 року. У 2017 на його базі створили реабілітаційний центр для жінок воїнів АТО, де вони випікали хліб.

Млин у селі Гошів

Краєзнавець пише, що цей млин побудували монахи, з цегли, яку власноруч й виготовляли та випалювали. Раніше він був обладнаний водяним колесом, проте згодом його переобладнали на електричний. Функціонував об’єкт до 2010 року. Зараз він не функціонує, але приміщення зберегли, навіть залишилось устаткування. Млин належить місцевим монахам.

Млин у селі Пійло

Триповерховий млин збудований в першій половині 20 століття з червоної цегли. Краєзнавець ділиться, що на другому поверсі знаходиться електрифіковане обладнання 50-х років, а на третьому, механізми, які працювали під тиском води. Наразі територія об’єкта знаходиться у приватній власності.

Калуський млин

Він збудований на річці Млинівка у першій половині 20 століття та є сусідом попереднього, що знаходиться у Пійлі. Також має три поверхи та був побудований з червоної цегли

“На жаль він згорів, але цікавий своїми розмірами та пов’язаними легендами вермахту”, — ділиться краєзнавець.

Млин у селі Сівка-Войнилівська

Дерев’яний млин побудований у першій половині 20 століття. До нього було проведено штучний канал, борти якого були зведені з бетону.

“Тут вода текла каскадами й приводила в дію колесо”, — пише краєзнавець.

Додає, що збереглось декілька вузлів, а на устаткуванні є клеймо польської фірми, яка в ті часи займалась виготовленням такого обладнання. Зважаючи на те, що на обох боках будівлі прибудовано додаткові приміщення, то краєзнавець припускає, що млин діючий.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору