Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як знайти першу роботу?

Пошук першої роботи — це, безумовно, дуже відповідальне завдання. Попри те, що на початку кар’єрного шляху у вас мало або й зовсім немає професійного досвіду, у вас є освіта та пов’язаний з нею досвід виконання проєктів, проходження практик, сертифікати з курсів тощо. У цій статті ви дізнайтеся про те, як представити наявні навички та досвід у своєму першому резюме, як і де шукати першу роботу, та як збільшити свої шанси на її отримання під час співбесіди.

Крок 1: Підготовка резюме

Резюме — це документ, який ви надсилаєте потенційному роботодавцеві, щоб представити свій досвід та навички. Кожне резюме необхідно адаптувати до вакансії, у відповідь на яку ви його надсилаєте. Для цього потрібно уважно прочитати опис вакансії, визначити обов’язкові вимоги, і під час складання резюме спробувати подати свій досвід відповідним способом.

Якщо ви шукаєте свою першу роботу, то у вас, найімовірніше, мало або й зовсім немає професійного досвіду. В такому разі необхідно грамотно описати у зворотному хронологічному порядку свою освіту, пройдені курси, практики, стажування, волонтерський досвід. Те, що перед першим працевлаштуванням вам бракує досвіду — абсолютно нормально, і роботодавець знає про це. Найімовірніше ви претендуватимете на одну з посад початкового рівня, для яких досвід не є ключовою вимогою. Не забудьте описати свої м’які навички, як-от цілеспрямованість, самодисциплінованість, уміння працювати в команді та налагоджувати контакти, а також знання мов, комп’ютерних програм тощо.

Чи потрібна світлина для резюме?

В окремих ситуаціях гарне якісне фото дійсно може стати у пригоді. Наприклад, якщо для вакансії, на яку ви відгукуєтеся, від кандидата вимагають поважного зовнішнього вигляду. А ось що точно не потрібно робити, то це «прикрашати» своє резюме. Іноді кандидати дописують собі певні навички чи досвід, сподіваючись отримати бажану роботу. Проте це погана тактика, і ми в жодному разі не радимо так робити. На першій роботі від кандидатів не вимагають знати та вміти все, тому краще бути відвертими та продемонструвати готовність вчитися, переймати досвід і якнайкраще виконувати доручені обов’язки.

Крок 2: Пошук роботи

Під час пошуку першої роботи у пригоді стануть різні канали пошуку — сайти й додатки для пошуку роботи, сайти компаній, соцмережі, рекомендації друзів та рідних, дошки оголошень у вашому місті. Крім того, вам напевно доводилось чути, що пошук роботи має стати вашою роботою. Цього принципу дійсно важливо дотримуватися, якщо ви хочете знайти хорошу роботу. Визначте для себе графік, за яким ви шукатимете вакансії та надсилатимете резюме, а також кількість резюме, які ви надсилатимете щодня/щотижня. Вважається, що найкращим днем тижня для пошуку роботи є понеділок, а проходити співбесіди варто в ранковий час. Тобто варто мати певну стратегію, а також уявлення про те, чого ви очікуєте від майбутньої роботи.

Попри те, що перша робота — це дуже важливий крок на професійному шляху, пам’ятайте, що це лише перший крок. Не бійтеся помилитися з вибором: набагато важливіше подумати про те, чи зможете ви професійно розвиватися на тій або іншій роботі. Наприклад, робота у сфері продажів може не викликати у вас захоплення, проте якщо ви почнете у цій сфері та навчитеся працювати з товаром, розуміти потреби клієнтів, ефективно керувати своїм часом, то здобудете цінний досвід, який гарантовано стане вам у пригоді під час наступного працевлаштування. Якщо ви не можете визначитися з тим, де бажаєте працювати, обирайте вакансії, які допоможуть здобути та розвинути корисні навички. Водночас цілком можливо, що компанія пропонує своїм працівникам чіткий кар’єрний шлях. У такому разі варто поцікавитися, як саме ви зможете розвиватися, переглянути профілі працівників компанії в LinkedIn, ознайомитися з сайтом компанії та історіями найкращих працівників, дізнатися, з якими клієнтами працює компанія тощо.

Крок 3: Підготовка до співбесіди

Дуже важливим етапом у процесі пошуку роботи є проходженням співбесіди. Успіх на співбесіді безпосередньо впливає на ваші шанси отримати роботу, проте успіх залежить від підготовки.

Як підготуватися до співбесіди?

Насамперед варто ще раз ретельно ознайомитися з профілем компанії та описом вакансії. Дізнайтесь більше про компанію, її продукти та послуги, з’ясуйте, чого саме від вас очікує роботодавець. Таке дослідження допоможе не лише краще зрозуміти специфіку потенційної майбутньої роботи, а й відповісти на популярні запитання на співбесіді. Дуже ймовірно, що під час співбесіди вас попросять розповісти про себе, пояснити, чому ви бажаєте працювати в цій компанії на цій посаді, розповісти, де ви бачите себе через п’ять років тощо. Запитання можуть й більш оригінальними, якщо ви претендуєте на роботу, пов’язану з творчістю, необхідністю проявляти критичне/нестандартне мислення тощо.

До співбесіди можна підготуватися самостійно або з допомогою іншої особи. Моделювання співбесіди в парі з іншою людиною чи навіть вголос перед дзеркалом — це набагато ефективніше, ніж просте ознайомлення з питаннями та продумування відповідей. Крім того, так ви зможете прослідкувати за своїм мовленням та мовою тіла, навчитеся відповідати стисло та по суті, станете більш впевненими у собі. Наприкінці співбесіди ви також зможете запитати про те, що вас цікавить: щоденні обов’язки на вашій посаді, можливості для кар’єрного зростання, труднощі на посаді, онбординг, хто даватиме вам завдання, як планує розвиватися компанія впродовж найближчих років тощо.

Сьогодні багато співбесід проводиться в режимі онлайн. Тому потрібно заздалегідь перевірити та налаштувати всі свої пристрої, подбати про належний простір, освітлення, одяг. Вважається, що на онлайн-співбесіди варто вдягати діловий одяг нейтрального кольору, який допоможе вам показати себе найкращим способом. Якщо говорити про світло, то його джерело повинно розташовуватись спереду від вас, щоб співрозмовник добре вас бачив. Згодом після проходження співбесіди варто надіслати follow-up лист з подякою та проханням про зворотний зв’язок.

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі?
Звертайтесь: +380 67 266 02 08, або на мейл
kalush.informator@gmail.com

Нагору