Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Куріння може запобігти хворобі Альцгеймера?

Шкода від паління тютюну є загальновизнаним фактом у цілому світі. Проте дослідження останніх 30 років підважують демонізацію нікотину у суспільстві.

Ділиться Інформатор.

Перші продуктивні лабораторні проєкти, пов’язані з пошуком користі від куріння, з’явились ще в 1990-х. Тоді біохіміки з Клівлендського університету Кейс Вестерн Резерв шукали відповідь на запитання: чому курці мають менший ризик захворюваності на хворобу Альцгеймера?

Майклу Загорскі та його колегам вдалось виявити, що нікотин зв’язується з розчинним білком і запобігає його агрегації у формі, що міститься в бляшках Альцгеймера. Тим самим можна було пояснити менше поширення хвороби Альцгеймера серед курців.

“Ці знахідки є «інтригуючими», однак концентрації бета-амілоїду та нікотину в дослідженні набагато вищі, ніж рівні в мозку”, — зазначив нейробіолог Ніл Бакгольц, керівник відділу дослідження хвороби Альцгеймера в Національному інституті старіння.

Цікаво, що дослідження, яке було презентоване на вашингтонській пресконференції у жовтні 1996 року, частково фінансувалось тютюновою компанією “Philip Morris”.

Більш свіже дослідження належить перу науковцям Техаського університету A&M у 2016 році. Тамтешні вчені на чолі з доцентом медичного коледжу Урсулою Вінзен-Серхан виявили, що сам нікотин, коли його вживати незалежно від тютюну, може допомогти захистити мозок у міру його старіння і навіть захистити від хвороби Паркінсона чи Альцгеймера. Експерименти показали, що незначні дози нікотину не потрапляють в мозок, тим самим не змінюючи поведінку піддослідних та їхні рецепторні реакції.

Проте науковці залишаються скептичними щодо безпечності препаратів, виготовлених на основі проведених досліджень.

“Я хочу чітко пояснити, що ми не заохочуємо людей палити. Навіть якби це були не дуже попередні результати, куріння призводить до такої кількості проблем зі здоров’ям, що будь-яка можлива користь від нікотину була б зведена нанівець. Однак куріння є лише одним із можливих шляхів введення наркотику, і наша робота показує що ми не повинні повністю списувати нікотин”, — висловилась Урсула Вінзен-Серхан.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору