Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Пасха, Паска чи Великдень? | Відповідь мовного експерта

Часто ми чуємо різну назву свята Воскресіння Христа, але ж як правильно називати це свято?

Розповідає Інформатор, посилаючись на 1+1.

Доволі велика кількість українців йменують сьогоднішнє свято “Пасхою”, що є неправильною назвою. Натомість в усіх словниках української мови за ним закріплена назва “Великдень”.

“Слово “Великдень” походить від “Великий день”. Також є ще один, церковний, варіант — “Воскресіння Христове”, — зазначає кандидат філологічних наук Роман Дубровський.

Щодо “Пасхи”, то це слово є назвою зовсім іншого свята. Означає воно “Пейсах”, “Песах” — свято, яке відзначають юдеї. Вихід євреїв з Єгипту, де вони перебували в рабстві. Святкують його у березні-квітні кожного року.

Натомість ми можемо також чути, що Великдень називають Паскою. Такий варіант теж допускається, найчастіше він поширений у розмовній мові та церковній мовній традиції. Після цього може виникати справедливе запитання:

“Але ж паска це такий солодкий хліб, який печуть на Великдень”.

І справді головною обрядовою стравою цього свята є паска, тому у народі й прижилась така назва. До речі слово “паска” походить від назви єврейського свята “Пасха”, або “Песах”, про яке ми вже згадували.

“Дослідники вважають, що це можна пояснити спільним проживанням українців і євреїв на одній території. Відповідно, існував взаємовплив як мови, так і кухні та культури”, — роз’яснює Роман Дубровський.

З цього можемо винести, що варто називати речі своїми іменами, адже мова це також зброя.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору