Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Що потрібно робити військовозобов’язаним при прийомі на роботу?

Начальник сектору комплектування Київського міського ТЦК та СП дав роз’яснення з приводу обов’язків чоловіків призивного віку перед вступом на роботу.

Розповідає Інформатор, покликаючись Армія Inform.

Найважливіше — приймати на роботу підприємство має право лише тоді, коли кандидат підтверджує, що перебуває на військовому обліку.

“Військово-облікові документи передбачені для трьох категорій громадян. Для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці, для військовозобов’язаних — військовий квиток чи тимчасове посвідчення, а для резервістів — військовий квиток”, — пояснив полковник Олександр Коновалов.

Своєю чергою у ТЦК необхідно оновлювати свої дані, зокрема про шлюб, що можна зробити через РАЦС.

Таким чином роботодавець перед тим, як прийняти на роботу працівника, зобов’язаний перевірити, чи кандидат перебуває на військовому обліку, де саме, і чи є дані актуальними.

“Якщо кандидат на посаду не дає інформацію про свій військовий облік, роботодавець не має права прийняти такого працівника на роботу, оскільки прийняття на роботу буде суперечити постанові Кабміну”.

Відповідальність за порушення передбачена статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно з нею, накладається штраф від 1700 до 3400 грн на громадян, від 3400 до 5100 грн на посадовців. Повторні випадки можуть нести за собою оштрафування вже на 8400 грн.

Цікаво, що центри зайнятості не надаватимуть статус безробітного людині, яка підпадає під мобілізацію, але не має військово-облікового документа.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору