Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як святкують третій день Великодня?

Великодні свята тривають цілих три дні. Останнім з них є Світлий вівторок. Сьогодні у храмах також проходять служби, а парафіян окроплюють святою водою.

Про цей день розповідає Інформатор.

Світлий вівторок належить до Світлої Седмиці. В церквах після служби за пасхальним чином проводять святковий хресний хід і окроплюють віруючих святою водою. Царські ворота залишають відчиненими, що символізує відкритість раю. У цей день також часто обливають одне одного водою, аби змити всі образи та гріхи. А ще заведено окропляти водою домашніх тварин і худобу, аби вони не хворіли.

Чудотворним образом, на честь якого відбувається свято, називають православну ікону Діви Марії з Новонародженим. Вважається, що Іверська Ікона (Привратниця) наділена чудодійною силою. У Світлий вівторок традиційно ходять в гості й запрошують гостей. Обов’язково в цей день потрібно допомогти тим, хто потребує — робити це слід від щирого серця. Також сьогодні можна хрестити дітей.

Цього дня існувала традиція йти на свій город або поле, привітати їх з Великоднем, попросити хорошого врожаю і закопати великоднє яйце. Сьогодні потрібно відкрити навстіж вікна й провітрити оселю — щоб протягом винесло з дому всі хвороби.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору