Інформатор Калуш

ВЛАДА

Чоловікам можуть заборонити вступати до університетів

Вступаючи в університет чоловік отримує відстрочку від мобілізації. Чи змінять закон задля того, щоб відрізати таку можливість?

Ділиться Інформатор, посилаючись на Фокус.

Минулого року був помітний ажіотаж у вступних кампаніях до коледжів та ВНЗ України серед чоловіків призовного віку. Отримання студентського квитка забезпечує призовнику відстрочку на час навчання. Відповідно до цього у суспільства все більше зростає питання: Чи заборонять чоловікам вступати до навчальних закладів задля виконання мобілізаційного плану?

Юристи допускають, що теоретично такі обмеження можуть бути введені через дію воєнного стану. Під час нього влада не може обмежувати права та свободу громадян, які передбачені рядом статей, але до їх переліку не входить стаття 53. Вона ж таки гарантує право на освіту.

Юрист Сергій Савицький в інтерв’ю фокусу ділиться:

“Щоб запровадити такі зміни, необхідно внести зміни в Конституцію, а їх вносити до завершення дії воєнного стану заборонено. Тобто, навіть якщо будуть зміни в законі “Про освіту” або законі “Про мобілізацію”, є всі підстави, щоб Конституційний суд визнав ці норми неконституційними. Плюс вал критики суспільства, представників європейської спільноти”.

Натомість юрист Ігор Ясько зазначає, що гіпотетично такі обмеження можуть бути встановлені з огляду на те, що воєнний стан діє тимчасово. Тобто вони поширюватимуться на період дії правового режиму воєнного стану. Підсумовуючи, то все залежить від того, чи будуть внесені зміни у закон “Про освіту”. Якщо все ж вони будуть внесені, то чоловіків призовного віку обмежать у вступі до коледжів та вищих навчальних закладів.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору