Інформатор Калуш

ВЛАДА

Зеленський підписав закон про деколонізацію та заборону імперської пропаганди рф

Згідно з документом, забороняється використовувати у назвах топонімів, юридичних осіб та об’єктів права власності імперську символіку рф, а також її культурні та історичні місця, дати, події та населені пункти.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Верховну Раду України.

Прийнятий Закон набере чинності через три місяці після опублікування. Після набуття законом чинності юридичні особи матимуть тільки місяць, щоб вилучити символи рф зі своїх назв, документів та символіки.

“В Україні більше не буде назв і зображень, присвячених суворовим і кутузовим, пушкіним і булгаковим, російським містам і завоюванням. Цінні пам’ятки будуть перенесені до музеїв. Так само будуть перейменовані населені пункти, назви яких не відповідають стандартам української мови (на кшталт Октябрського чи Южноукраїнська)”, — написав на своїй фейсбук-сторінці Володимир В’ятрович, український історик, публіцист та громадський діяч.

Згідно з законом, забороняється присвоювати географічним об’єктам назви, які:

  • є іменами осіб, які обіймали керівні посади в органах влади та управління, політичних організаціях, партіях, збройних формуваннях рф;
  • є іменами осіб, які публічно підтримували, глорифікували або виправдовували російську імперську політику, або які містять таку символіку;
  • містять символіку російської імперської політики відповідно до Закону України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”.

Закон, прийнятий 21 березня 2023 року, допоможе позбутися від маркерів “русского міра”, тож вважається великим кроком вперед до зміцнення нашого становища та об’єднання нації.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору