Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Рятувальники нагадують: спалення рослинних залишків суворо заборонене

Щороку навесні починається сезон паління сухої трави, рослинних залишків та листя. Більшість правопорушників переконані, що спалювання покращує врожайність. Та це міф.

Розповідає Інформатор, посилаючись на Калуське РУ ГУ ДСНС в Івано-Франківській області.

Як відомо, під час спалювання сухостою гине вся мікрофлора, що бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише за 5-6 років.

“В середовище викидаються речовини, що виділяються в процесі горіння та є шкідливими для органів дихання. Як бачимо на практиці дані діяння призводять до великої біди та завдають великої шкоди довкіллю, здоров’ю людини.”, — додають рятувальники.

Відповідно до статті 77-1 КУпАП штраф за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, складає:

  • для громадян: 180 – 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн);
  • для посадових осіб: 900 – 1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (15300 – 21420 грн).

Ставтесь до природи з відповідальністю!

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору