Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На якому етапі реставрація старої дерев’яної церкви в Сівці-Калуській?

Церква Архистратига Михаїла УГКЦ може стати цікавим об’єктом культури. Та яким чином планують реставрувати культурну спадщину Калуської громади?

Розповідає Інформатор, посилаючись на мера Андрія Найду.

Староста села Сівка-Калуська Василь Тимчишин вийшов з ініціативою спробувати врятувати стару дерев’яну церкву Архистратига Михаїла УГКЦ спільними зусиллями.

Церква була освячена у 1839 році та є пам’яткою архітектури місцевого значення. Вона не експлуатується ще з 2004, але може стати цікавим об’єктом культурної спадщини для Калуської громади.

В цьому вирішили переконатися фахівці з управління культури та співробітників Музейно-виставкового центру. Вони навідались до церкви зі спеціальною експедицією та були вражені дивовижним іконостасом, дзвіницею, старовинним дзвоном, іконами та розписом.

Церква, на жаль, руйнується й потребує грунтовної реставрації.

“Що ми можемо зробити у цьому випадку? Бюджет громади, звісно, самостійно не зможе забезпечити виконання всіх робіт. Тому спробуємо залучити кошти з обласної цільової програми «Духовне життя» на відновлення церкви. Паралельно шукатимемо грантові кошти.”, — пише Андрій Найда.

Відомо, що в нашій громаді є ще декілька старовинних церков — в Голині та в Середньому Бабині.  Управління культури, національностей та релігій планує обстежити та розробити алгоритм дій для збереження цих пам’яток сакральної архітектури.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору