Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Судова епопея з “Екосервісом” отримала продовження на сесії Міської ради

Нагадаємо, що почалося все ще в січні 2021 року. Тоді на нараді у міськвиконкомі новий міський голова Андрій Найда повідомив, що з’явився позов до Калуської міської ради про стягнення понад 8 млн гривень податкового боргу комунального підприємства “Екосервіс”. Борги комунального підприємства є наслідком збиткових тарифів на вивезення і захоронення твердих побутових відходів. 

Розповідає Інформатор.

Як відомо з програми соціально-економічного розвитку Калуської громади на 2021 рік, борги КП “Екосервіс” на кінець 2020 року очікувалися на рівні понад 10,2 млн гривень, у тому числі понад 9,7 млн гривень — простроченої кредиторської заборгованості.

За даними youcontrol станом на 1 грудня 2020 року податковий борг КП “Екосервіс” становила понад 8,6 млн гривень — у тому числі близько 1,5 млн гривень — перед місцевим бюджетом і понад 7,1 млн гривень — перед державним. За рік податковий борг “Екосервісу” зріс ще на понад 1,8 млн гривень.

Про те, яка доля цих боргів у 2023 році ми розповідали у матеріалі — З Калуського комунального підприємства стягнуть заборгованість у понад 8 мільйонів гривень.

На сесії Калуської міської ради, 27 квітня, до порядку денного було попередньо внесено питання закриття боргу. Під час виступу з трибуни керуючого справами виконавчого комітету міської ради Олега Савки, почалось найцікавіше.

“Оскільки Міська рада бере активну участь в судових процесах… В інтересах калуської громади є постійна необхідність сплачувати судовий збір. Як позивачу, так і відповідачу. А оскільки в КМР немає власних рахунків, то це за неї може робити тільки виконком. Але для того, щоб це робити, нам потрібно дане рішення про повноваження виконкому сплачувати від імені міської ради судовий збір”, — озвучив він.

Після того до мікрофона в залі підійшла депутатка восьмого демократичного скликання КМР, Ольга Сікора.

“Шановні депутати, я вийшла повідомити, і проінформувати, бо можливо, хтось не в курсі стосовно цього питання. Андрію Михайловичу, чому ви себе замовчуєте в цьому питанні. А саме те, що КМР делегує Виконкому заплатити судовий збір за програний суд по “Екосервісу”. На це виділили майже 9 мільйонів гривень боргу, який був накопичений при сплаті ПДВ. Чому так працювало підприємство, я не знаю. Але хтось у нас тут був заступником екологічної комісії минулого скликання, і я дуже здивована, що жодного разу не було підняте питання “Екосервісу”, де накопичились такі страшні борги.

Сьогодні із кишені громади, зі сплати податків нашими підприємцями, громадянами, вчителями, медиками, ви вилучаєте 9 мільйонів на закриття цього аферистичного питання. В мене є запитання до вас, Андрію Михайловичу, сьогодні депутати проголосують, але… Чому ви не кажете про кримінальну справу, яка відкрита за цим фактом? За фактом не виконання рішення суду. Я б дуже хотіла, щоб ви це пояснили. Щоб громада чула, щоб орієнтувалася за що ми платимо. За цей виконавчий збір сума буде складати майже мільйон. Тобто мільйон з кишені громади за злочинні порушення чиновників сьогодні розплачується громада. І, я б хотіла знати й думаю громаді буде цікаво — хто буде відповідати за цей мільйон виконавчого збору, за ці 9 мільйонів сплати чиїхось злочинних дій. І прошу озвучити це зараз на сесії. Ми звичайно проголосуємо, бо ніхто не хоче, щоб ця кримінальна справа, знаєте, закінчилась для вас, Андрію Михайловичу, плачевно. Прошу сказати — що ви робите? Які ви тут авантюри крутите? І що за цим стоїть”, — озвучила Ольга Сікора.

На що очільник Калуша дав наступну відповідь:

“Ці питання ви можете задавати попередній владі. Я не люблю коментувати дії попередньої влади. Але зараз виправляємо те, що було раніше. Те, що підприємство накопичувало борги. Винуватити в цьому підприємство, я думаю, що вже не вартує. Тому що воно працювало з тих коштів шо їм давали. Якшо вони штучно понижали тарифи, яким чином вони могли працювати?”, — апелював Андрій Найда.

Наголосив він також на змінах, які сталися за останні кілька років:

“Так, ми стали не популярними, ця міська рада, тому що ми піднімали тарифи, але вони були економічно обгрунтовані. Зараз маємо чисті смітники, й не маємо гори сміття біли смітників, а пригадайте що було раніше? Як сміття вивозилось? Пригадайте в якому стані була техніка Екосервісу? Які шалені кошти довелося вкладати, щоб відновити ?  Давайте краще не говорити нісенітниць. Те що суд програли, можна подивитися, за які саме роки. Борги 2019 року складалися всі ці ПДВ і тд. А ми до влади прийшли в кінці 2020 року. Не вводьте в оману людей. Будь ласка, не займайтесь популізмом в цій залі” — закрив тему міський голова.

Врешті депутати проголосували “за” і рішення, щодо делегування оплати боргу було прийнято.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору