Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

П’ять туристичних цікавинок Калущини | Фермерські господарства

Краєзнавець Андрій Тимків поповнює підбірку #Невідома_Калущина новими цікавинками, цього разу він розповів про незвичайні фермерські господарства.

Про це розповість Інформатор, посилаючись на Андрія Тимківа.

Страусова ферма “Саванна”

Ферма знаходиться у селі Ловаги, біля Рожнятова. Крім страусів там проживають: лебеді, павичі, фазани, цесарки, породисті кури та білки. Туди можна поїхати на екскурсію та дізнатись про життя птахів і їх особливості. Скуштувати омлет зі страусового яйця, який розрахований на 6-8 осіб та м’ясо птиці. Також господарники продають м’ясо, яйця, вироби зі шкіри, сувеніри з пір’я та яєць. Окрім екскурсій та дегустації відвідувачі можуть зіграти у мінігольф на спеціальному полі й постріляти у тирі.

Фермерське господарство “Еко-Карпати”

Розташоване воно у селі Рахиня. Там розводять кіз альпійської та зааненської породи та ягнят породи німецький меринос.

Кози в теплу пору року випасаються на соковитих сінокосах та пасовищних угіддях”, — ділиться краєзнавець.

На фермі працює сироварня, яка виготовляє фету, брі, будз, бринзу, халлумі, горган та бойківський сир.

Фермерське господарство “Панський Равлик”

Знаходиться воно у селі Добровляни та спеціалізується на вирощуванні їстівних равликів виду Helix Aspersa Muller. В Європі їх звуть “білими перлинами”. Найчастіше з них готують популярну страву “равлики по-бургундськи”, де у порції 6 чи 12 наповнених мушель.

“Їхню ікру можна використовувати не лише для вирощування нових молюсків, а й засолювати”, — зазначає краєзнавець.

Овеча ферма “Дубовий Кут”

На фермі біля села Новий Мізунь подружжя Лучків займаються вівчарством 7 років, три з яких, роблять сир з овечого молока. Вони виготовляють: традиційні м`які гуцульські сири — бринзу, вурду, будз та тверді — манчего та пекоріно. Також господиня за стародавнім бойківським рецептом готує в печі страву “горщик”, яку можна тут спробувати.

“Тут виробляють високогірні екологічні сири, а ще відновлюють забуті традиції”, — розповідає Андрій Тимків.

Більше про ферму у матеріалі: Раз вівця, два вівця… Історія унікальної ферми на Прикарпатті.

Форельне господарство в Осмолоді

Фермерство розташоване в Осмолоді саме через чистоту та температуру річки Лімниці, яка ідеально підходить для вирощування форелі. Щоб вирощувати цю рибу потрібна чиста вода з температурою не більше 18-20 градусів. Краєзнавець розповідає, що процес інкубації риби відбувається наступним чином:

“Процес відбирання ікри дуже ніжний та клопіткий, адже потрібно працювати швидко та акуратно. Близько 900 тисяч ікринок зазвичай інкубується. Випускається приблизно 30-40% від цієї цифри малька у гірські води”.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору