Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Вальпургієва ніч | Відьомський шабаш в легендах першої ночі травня

Вальпургієва ніч, Живин день та ритуали наймістичнішої доби в році. 

Розповідає Інформатор.

Вночі з 30 квітня на 1 травня відзначають Вальпургієву ніч, котра своїми коренями досягає язичницьких часів. За давніми легендами, в цей період відкриваються двері з потойбіччя і вся нечисть з “темного” боку має змогу доторкнутись до нашого світу. Саме в цю ніч відьми влаштовували грандіозні шабаші, які збирали навколо себе згустки негативної енергії.

То яку історію ховає за собою містична доба?

Існує легенда, що у VIII столітті в Німеччині жила черниця, яку звали Вальпурга (Вальбурга). В той час німецькі землі заполонило язичництво, та вона поширювала християнство, щоб продовжити місію свого батька. Займалась Вальпурга духовною працею та була просвітником. Рятувала місцевих жителів від хвороб, епідемій та вважалась покровителькою селян.

Після її смерті стався інцидент, який надав її історії життя особливого сенсу. Після реставрації монастиря, на території якого поховали Вальпургу, робітники випадково спаплюжили її могилу, після чого вона з’явилась до них у вигляді тіні.

Так цю ніч почали вважати провідником між світом живих та потойбіччям.

Святкували Вальпургієву ніч здебільшого за кордоном, а от в Україні більше уваги надавали святу, назва якого — Живин день.

В давнину саме 1 травня українці вшановували головну покровительку Роду і Цілющої Сили — Богиню Живу.

Слов’яни в цей день проводили язичницькі обряди: поклонялись Богам, які дарують землі родючість. Також люди розпалювали багаття та перестрибували через нього, щоб очистити тіло та душу.

Вночі жінки ходили збирати цілющі трави. Вважалось, що саме в цю ніч вони мали особливі магічні властивості.

У Вальпургієву ніч часто снилися віщі сни. Навіть в наш час вірять, що такий сон потрібно запам’ятати та правильно протрактувати.

Ще в цей день молоді дівчата брали в руки мітли та замітали все навколо, щоб прогнати нечисту силу.

В сучасних обставинах також часто звертаються до ритуалів у таку магічну ніч.

Вважають, що в цю добу можна привернути до себе щастя і багатство, а від поганого вдасться захиститись.

  • Під час відьомської ночі уві сні можна побачити судженого. Також часто дівчата пишуть на папірцях імена хлопців та кладуть під подушку, а зранку витягують один навмання і таким чином віщують собі долю.
  • Також в ніч з 30 квітня на 1 травня виконують ритуал на здійснення бажання. Пишуть своє бажання на тканинній стрічці та прив’язують її до гілки дерева.
  • Для того, щоб позбутися негативу — цей день також вважають сприятливим. Достатньо всього лише написати свої негативні думки, емоції та почуття та спалити аркуш паперу промовляючи “Гори воно все синім полум’ям!”.

Також з давніх-давен в цей день люди вмивалися росою, щоб якнайдовше залишатися молодими.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору