Інформатор Калуш

ТРЕШ

Мер Долини, рука Коломойського і скандальний завод в Облісках — що відбувається?

Вчора на сесії Долинської міської ради знову постало питання будівництва заводу на Облісках. Ця тема стала доволі скандальною на Долинщині, оскільки дані дії робляться всупереч волі та інтересів жителів громади, позиції депутатів і без дотримання законів України.

Розповідає Інформатор.

Мова про 5 гектарів землі в житловому масиві Обліски. На земельній ділянці планують будівництво заводу з переробки деревини. Проєкт рішення розроблений на підставі звернення ТОВ “Карпати Трейд Буд”.

Цікавий факт — за даними Опендатабот, власником ТОВ “Карпати Трейд Буд” є прикарпатський підприємець Родзоняк Роман Ігорьович. Дана компанія заснована  28 вересня 2022 року, а основним видом діяльності є “Лісозаготівлі”.

Також Роман Ігорьович є директором у таких відомих компаніях як ТОВ “Скорзонера” та ТОВ “ПБС”, які, до слова, пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським.

Ще наприкінці березня, а саме 29 березня,  місцева мешканка Оксана Страдзюк обурливо висловилась щодо даного будівництва:

“Шановні долиняни наша влада вирішила дозволити будівництво заводу по переробці деревини в сотні метрів від центру міста! І це враховуючи що завод безпосередньо межуватиме з житловими багатоповерхівками!”, — написала пані Оксана у фейсбуці.

Як відомо, питання будівництва деревообробного заводу в Облісках виносилось на розгляд на сесії Міськради Долини вже не вперше. Подібна спроба Івана Диріва вже фіксувалась і у квітні цього року. Це добре видно на фото 1 і фото 2:

Тобто це вже щонайменше третій випадок, коли дане питання приковує увагу долинян в публічній площині.

Щодо будівництва заводу неодноразово висловлювався і голова Асоціації деревообробних підприємств Прикарпаття Ігор Соболевський. 26 березня цього року на своїй сторінці ним було опубліковано наступний пост:

А вже 4 травня наступний:

“Питання будівництва заводу на Облісках знову виноситься на сесію. Це робиться всупереч волі та інтересів жителів громади, позиції депутатів, які вже кілька разів не підтримали рішення і врешті решт це питання не погодила земельна комісія. Як на мою думку, це вже занадто. Кожне питання, яке стосується громади має пройти громадські слухання. Крім того, існує Закон, який регулює питання впливу на довкілля. Відповідно до цього Закону кожен житель громади має право на власну позицію і ця позиція має бути врахована. Питання заводу постало у площині наявності комунікацій і перш за все енергозабезпечення та наявність залізничної колії. Для їх облаштування необхідні великі кошти, порівняно з якими якась екологія, випари сушарок, дим кочегарок у вікна ліцею та сусідніх будинків, забиті вантажівками дороги чи здоров’я долинян нічого не значать”, — написав Ігор Соболевський.

24 квітня цього року долинський міський голова висловився щодо питання будівництва заводу. У прямому ефірі ДІАЛОГ З ГРОМАДОЮ. ВИПУСК 39 на офіційній сторінці міського голови Долинської територіальної громади у соцмережі Facebook, він прокоментував запитання від мешканок Долини Оксани та Мар’яни “Чому вже вчетверте піднімається питання про будівництво деревообробного заводу, коли вже три рази на сесії Міської ради було проголосовано проти?”:

“Будь-яка особа, чи це фізична особа, чи юридична, має право звернутися до Ради з відповідною заявою і за законом ми її маємо розглядати. Якщо вона відповідає закону, оформлена правильним чином, є певні терміни і якщо це є проєкт рішення, який вноситься суб’єктом — він буде розглядатися. Стосовно заводу я напевно окремо якось прокоментую. Спробую якимось окремим сюжетом. А зараз можу сказати лише одне, що потенційні інвестори мають надавати максимум інформації, мають спілкуватися з жителями й пояснювати, що вони хочуть, як воно має бути, де воно має бути, який вплив на довкілля і так далі. Тоді буде зрозуміло, бо зараз складається враження, що хтось маніпулює цією темою…” — сказав Іван Дирів.

Тим часом у соціальних мережах обурення зростає. Ось декілька коментарів щодо деревообробного заводу в Облісках від місцевих мешканців:

Інформатор стежитиме за розвитком подій та обов’язково висвітлить це у наступних матеріалах.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору