Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як в Калуші забезпечують комфортне пересування людей з інвалідністю? | Фоторепортаж

В Калуші можна побачити не мало встановлених пандусів. Та проблема в тому, що деякі з них в занедбаному стані, або виконують свою функцію неправильно: заїзд надто стрімкий та ненадійний. То як виглядають калуські пандуси, і чи є в місті інші спеціальні функції для людей з обмеженими фізичними можливостями?

Ділиться Інформатор.

5 травня — Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю. Цей день відзначають з метою звернення уваги до проблем, з якими стикаються люди з обмеженими можливостями: проблеми мобілізації підтримки прав, працевлаштування та реалізації, пересування, суспільного ставлення та власної гідності.

У зв’язку із повномасштабним вторгненням випадків інвалідизації, на жаль, стало в рази більше. Тому потреба в зміцненні становища та покращенні спеціальних функцій тільки зросла.

Згідно з законом “Про регулювання містобудівної діяльності” № 34, ст. 343, розділом I, статтею №1, пунктом 15:

  • засоби безперешкодного доступу до об’єктів – інженерно-технічні, функціональні частини (елементи, конструкції) будинків, споруд будь-якого призначення, що відповідають нормативним вимогам щодо забезпечення доступності і безпеки об’єктів для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, зокрема пандуси, підйомники та платформи для осіб з інвалідністю, звукові системи тощо.

До осіб, котрі потребують безперешкодного доступу до об’єктів відносять і маломобільні групи населення (згідно з законом № 34, ст. 343, розділом I, статтею №1, пунктом 16):

  • маломобільні групи населення – особи, які відчувають труднощі при самостійному пересуванні, одержанні послуги, необхідної інформації або при орієнтуванні у просторі, зокрема особи з інвалідністю, особи з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітні жінки, громадяни похилого віку, особи з дитячими візками.

Окрім деяких якісно облаштованих пандусів та підйомів на Площі Героїв і проспекті Лесі Українки, є і ті, які не відповідають певним нормам встановлення. До прикладу, на тих самих вулицях ми помітили такі пандуси. Деякі з них мають не тільки стрімкий спуск, а ще й різкі повороти, які залишають обмаль вільного місця.

Неправильно побудовані пандуси зазвичай залежать саме від рівня підйому. Та якщо рівень входу низький, то пандус може виглядати дещо по іншому. Наприклад, як вхід до однієї з аптек міста.

Завідувачка однієї з калуських аптек розповідає, що люди з обмеженими можливостями легко можуть подолати підйом. Ба більше, у них є спеціальний працівник, який за потреби виносить замовлення на вулицю.

Аптек із кнопкою виклику чи шрифтом Брайля назовні приміщення — обмаль. При цьому трапляються й несправні звукові системи.

Звертаємо увагу влади на проблему з пересуванням людей з обмеженими можливостями. Щонайменше закликаємо забезпечити комфортні умови входу до приміщень.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

 

Нагору