Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуські історики дослідили давню дерев’яну церкву у Середньому Бабині

Днями працівники Музейно-виставкового центру Калуської міської ради відвідали церковну пам’ятку культури та розпочали підготовку широкого дослідження.

Розповідає Інформатор, покликаючись на фейсбук-сторінку центру.

Компанію експедиції склали знані історики: в. о. директора “Музейно-виставкового центру Калуської міської ради” Олег Відливаний, провідний співробітник Краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів, а також в. о. начальниці управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради Ольга Яковина та староста Студінського старостинського округу Марія Стасюк.

Об’єктом зацікавлення спеціалістів стала дерев’яна церква Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ у селищі Середній Бабин, що на Калущині. Документально її будівництво та освячення завершили у 1830-х роках. наразі вона належить до пам’яток архітектури місцевого значення.

Богослужіння відновили у церкві вже в часи “перебудови”, у 1989 році, а за перші роки Незалежності України в її будівлі сталась пожежа. У релігійному плані церковна споруда відійшла на другий план після завершення будівництва нової церкви у 2016 році.

Наразі загальний стан церкви називають задовільним, однак зазначають про необхідність реставрації настінних розписів. для цього, з ініціативи старости с. Середній Бабин та з допомогою управління культури, планується залучити кошти з обласного бюджету на реставрацію церкви.

Відтак, зі слів Олега Відливаного, науковці збираються підготувати розширений історико-краєзнавчий матеріал про церковну будівлю.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору