Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Весняні заморозки” — як вберегти рослини?

Цьогоріч заморозки можна помітити й у травні. Сонячні та теплі дні різко змінюються дощовими, похмурими та холодними. Як в таких умовах вберегти висаджену розсаду, дерева та чагарники в саду від зворотних заморозків?

Ділиться Інформатор.

Часом заморозки бувають настільки сильними, що можуть залишити господарів без врожаю на цілий рік. Звісно, деякі холодостійкі рослини можуть витримувати низькі температури без особливої шкоди. Наприклад, морква та капуста може витримувати температуру 5-6 градусів морозу, пастернак та селера — 3-5 градусів, а салат та петрушка — 8-9 градусів морозу.

Мороз із позначкою від -2 до -4 градусів шкодить таким деревам як груша, слива, персик та вишня. А також таким насадженням, як перець, кабачки, баклажани, огірки та помідори.

До теми: “Прийде весна — почнемо садити…” — як правильно це робити з огірками й помідорами

Для того, щоб захистити сад і городину від низької температури, використовують декілька способів.

Передбачення заморозків за температурою та погодою.

Якщо немає можливості дізнатись, якою температура повітря буде вночі чи завтра, можна спробувати проаналізувати погоду другої половини сьогоднішнього дня.

Розпізнати майбутнє падіння температури можна за такими аспектами:

  • На термометрі позначки +5-6 градусів, а небо на заході чисте;
  • Підвищується атмосферний тиск при зменшенні хмарності;
  • Температура повітря опустилась до +2, а хмар та вітру немає до вечора;
  • Також якщо температура знизилась до 0, з’явився слабкий вітер, а на небі — хмари.

Досить часто використовують метод дощування.

У міру замерзання води, при використанні такого способу, виділяється рятівне тепло. Сенс методу полягає в тому, що з допомогою розпилювача поливають дерева, чагарники та городину. Роблять це при істотному зниженні температури (до -5 градусів), безпосередньо перед заморозками, злегка підсоленою водою або методом дощування зі шланга. При цьому важливо покрити всю крону: і листки, і пуп’янки.

Метод дощування є ефективним тільки в безвітряну погоду та при заморозках не більше -4-5 градусів.

Допоможе в боротьбі із заморозками і метод укриття.

Використовують його для компактних, низькорослих або колоноподібних культур. Укривним матеріалом може слугувати спанбонд, мішковина або ганчірки. Крона дерев обмотуються цим матеріалом та фіксуються мотузкою. Наприклад, квіти полуниці, які гинуть навіть при температурі -1, потребують укриття агроспаном перед початком заморозків. Невеликі рослини можна накривати обрізаними пластиковими пляшками або відерцями.

 

Залишають цей захист на декілька днів: покриття не варто перетримувати, бо це може нашкодити пагонам і бутонам.

А от для захисту картоплі, до прикладу, можна використовувати покривне підгортання.

Так, щоб не постраждали пагінці, їх можна просто підгорнути — це допоможе захистити бульби картоплі. Повторювати підгортання можна до тих пір, поки загроза повторних заморозків не мине повністю.

Також для боротьби із заморозками використовують звичайний полив.

Та тільки для деяких культур. Під дорослі дерева можна виливати по 5-10 відер води. А по 4-6 під кущі та виноградні лози. Сенс методу в тому, що вода спочатку поступово охолоджується, а при замерзанні віддає тепло. Сад можна поливати декілька разів за ніч.

Але такий спосіб здатний вберегти дерева тільки при морозі до 2 градусів.

Ще, в комбінації з іншими способами можна використовувати різні добрива та стимулятори, які призначені для захисту рослин від несприятливих умов.

Бажаємо гарного врожаю!

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору