Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Підбірка туристичних цікавинок Калущини | Ратуші та вежі

Де на Калущині можна побачити пам’ятні споруди, та яка історія у них за плечима?

Розповідає Інформатор, посилаючись на дослідника Андрія Тимківа.

Першою в підбірці стала вежа в Долині, яка є унікальною пам’яткою промислової архітектури України XIX — початку XX століть. Солеварня складається із декількох різних за призначенням споруд: із варильні солі, маніпуляційного корпусу, складу для солі, шахти, збірки солянки та інших службових і господарських будівель. Збереглась і промислова ратуша, щоправда, частково — раніше на дерев’яній вершині був розташований годинник. Поруч знаходиться ще одна ратуша, але вежі вже немає.

Наступною хочемо представити Калуську ратушу. Це ратуша старого калійного комбінату, яка була побудована наприкінці XIX — на початку XX століття. Вона була складовою частиною адміністративного будинку приватного підприємства з експлуатації запасів калійних солей у Калуші. Ця будівля є двоповерховою, з фронтоном. Увінчана вона квадратною вежею з шатровим завершенням і годинником.

А от Болехівська ратуша, збудована у 1861-1863 роках, це невелика одноповерхова споруда, над головним входом якої здіймається ратушна вежа. Вона розташована на рівні третього поверху, та містить вмонтований годинник з чотирма циферблатами діаметром понад 1,2 м. Під циферблатами розміщений Герб України. Завершує вежу оригінальний гостроверхий дах, що прикрашений фігурними баштами зі шпилями. Ратуша виконана в стилі романтизму та містить декоративні елементи неоренесансу.

В 1905-1907 роках на кошти, зібрані серед жителів селища та сусідніх сіл, було побудовано ратушу в Перегінському — цегляне двоповерхове приміщення школи на 10 класних кімнат з чотирма великими вікнами в кожній. На вершині розташований збережений до нашого часу годинник. Опалення в приміщенні — пічне, добре діє природна вентиляція. Ратуша збереглась до наших днів, і в ній продовжують навчатися учні Перегінського ліцею.

Ще одна ратуша в Калуші — невелика споруда з оригінальною кутовою вежею, на вершині якої був розміщений годинник з циферблатами в чотири боки. За радянських часів тут були розміщені адміністративні установи. Станом на сьогодні від ратуші залишилась тільки частина фасаду, сталось це внаслідок пожежі 23 липня 2013 року.

Читайте також: Руїни Калуської Ратуші: 9 років бездіяльності

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору