Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“За лаштунками” — як виглядають репетиції театру “ЛюбАрт”?

Молодіжний аматорський театр “ЛюбАрт” чудово зарекомендував себе серед калуської публіки. На сцені вони — лицарі, королі та королеви, пані, японські господарі, шибайголови та фатальні жінки. Та чи є вони такими поза сценою? Ми вирішили дізнатись, що із себе представляє репетиція “ЛюбАрту”.

Ділиться Інформатор.

Молоді актори найчастіше проводять свої репетиції або в приміщенні “Союзу українок” або на сцені ПК “Мінерал”, однак своїм чарівним духом мистецтва виконавці заворожували і Концертний зал. Для багатьох глядачів внутрішня кухня театру лишається невідомою, попри те, що “ЛюбАрт” закликає молодь з ентузіазмом долучатись до своїх рядів або, хоча б, відвідати репетицію.

“Це творчо-життєвий процес. Театр дає дуже багато життєвих асоціацій, тож ми заодно і в процесі пізнання життя. Я не люблю напруг у стосунках між людьми. Мені подобається, коли людина вільна, коли вона відчуває, що до неї ставляться з повагою. Тоді творчо людина відкривається”, — ділиться про своє бачення театральної репетиції режисерка Любов Липовська.

Зі сторони процес і справді не схожий на те, що ми можемо побачити в кіно про театр, зокрема у фільм “Бердмен”. Навколо творчого острівка, оточеного стінами книг метушаться юнаки, обговорюючи актуальну політику та філософію Ніцше, майбутні юристи, біологи, кухарі та хіміки сміються над черговим жартом тощо. Атмосфера нагадує дім, коли в тебе велика сім’я.

“Так, як у нас любительський театр, і більшість людей, які сюди приходять, не планують ставати професійними акторами, багато хто вважає це гобі. Особисто для мене це можливість зімпровізувати, відточити ораторські навички, лідерські якості — це дуже допомогло мені в житті”, — каже молодий актор Тарас Кулик.

Різноплановості тутешніх акторів можна позаздрити. Тут можна зустріти місцевих художників, музикантів, істориків, філологів та інших спеціалістів, які перевтілюються у геть різноманітні амплуа вже не перший рік.

“Для мене репетиції в “ЛюбАрті” це можливість вивільнити всі емоції, які вирують всередині. Я вважаю, що це хороша терапія для будь-якої людини — спробувати себе в якійсь ролі. Багато з нас можуть мати почуття, що часто мучать. Але на сцені в тебе може бути роль, неважливо чи драматична, чи комічна, завдяки якій можна подати цю емоцію до залу, чого нас тут вчать. Таким чином ти їх сублімуєш. Почуваю себе легше після кожної репетиції, наче відчуваю полегшення”, — висловився актор Юрій Чоловський.

Нещодавно Юрій святкував свій 29-й день народження. Команда Інформатора щиро вітає юного актора з досягненням цього невеликого віку.

“Для мене репетиція це не дресура, а пошук до відкриття у виконавцеві його власне творче начало, яке він може подати. Нічого не вийде з актора, який перестає думати і починає підкорятись волі режисера. Мені головне, щоб людина мені довірилась, а вказівки спонукали до мислення, аналізу. Люблю, коли репетиції так і проходять”, — додає пані Люба.

“ЛюбАрт” запрошує до творчости!

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору