Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Корисні поради про те, як виростити хороший буряк на городі

Буряк — невід’ємний інгредієнт української кухні. З нього реально можна зробити багато страв, не тільки борщ. Наші колеги дізналися як правильно садити та доглядати його, щоб наприкінці літа отримати гарний урожай. 

Ділиться Інформатор посилаючись на Івано-Франківських колег.

Удобряти буряки можна майже всіма органічними добривами, на кшталт компосту чи попелу, проте не варто використовувати свіжий гній. Хоча коли органіка недоступна, ця рослина не проти мінеральних добрив.

Коли сіємо?

Починати сіяти варто коли грунт вже прогрівся до постійної температури не менше +8…+10°C. Водночас для появи паростків буде достатньо трохи нижчої температури — +4…+6°C. Тому найкращим варіантом, зважаючи на непостійну погоду цієї весни, буде почекати більшого тепла.

Та якщо все ж наважились — проведіть посів у кілька етапів, з перервою від 7 до 15 днів.

Як сіємо?

У підготовлені грядки засіваємо насіння поштучно і в ряд з інтервалом 40 сантиметрів на глибину 2-2,5 см на щільних ґрунтах та 3-4 см на легких. Правильно буде до сухих насінинок також додавати вже попередньо підготовлені саджанці буряка й тоді підгортаємо. Або за іншою схемою: у два ряди з відстанню між рядками у стрічці 25-30 см і між стрічками — 40-45 см.

Залежно від температури повітря сходи з’являються на 5-11 день.

Слід пам’ятати щодо розташування насіння відносно один одного. Коли вони проросуть, прийде час проріджувти сходи між ними приблизно в  7-8 сантиметрів. В такому випадку будуть рости коренеплоди середнього розміру, які зручно використовувати на кухні. Для отримання більших коренеплодів буряків, відстань можна збільшувати відповідно до своїх побажань.

Слідкуйте, щоб ґрунт був вологим. Одразу після посіву буряка грядку потрібно накривають плівкою до появи окремих сходів, або картоном, який систематично потрібно буде поливати. Волога просочує картон і не дає сформуватися сухій кірці на ґрунті.

Як доглядаємо за буряком?

Проріджуємо його у два етапи:

  • у фазу 2-х справжніх листків відстань між сіянцями залишають 3-4 см. У “букетику” залишають по 2-3 сіянці буряка;
  • у фазу 4-5 справжніх листків відстань між молодими бурячками збільшується до 7-8 см. З купки залишають лише одну найбільш розвинену рослину.

При першому проріджуванні буряка сіянці прищипують біля землі або відрізаються. Витягувати не варто, оскільки при цьому процесі можна висмикнути й сусідні рослини.

Тепер щодо поливу:

Робити це варто регулярно, лійкою або повільно з маленької посуди в кілька заходів, це дасть можливість грунту увібрати достатню кількість вологи для гарного росту рослини. Поливати великими кількостями води з відра категорична не потрібно.

Чим та як підживлювати буряки?

Варто робити це впродовж сезону підсипаючи на грядки попіл, який окрім живлення ще й розкислює ґрунт. Також гарно відгукується буряк і на полив добривом з бур’янів.

Коли збирати урожай?

В першу чергу — в суху погоду. Спершу обрізається листя з плоду на відстані до двох сантиметрів, потім кожен буряк акуратно очищається від землі й просушується в тіні.

Є три групи дозрівання буряків — ранні, середні та пізні сорти. Перші можна збирати вже за 50-90 днів (кінець липня-початок серпня), другі за 90-110 днів (збирають в середині чи в кінці серпня) і останні, пізні — 110-135 днів – пора копати не раніше кінця вересня. Саме пізні сорти ідеальні для тривалого зберігання і зберігаються до наступного врожаю.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору