Інформатор Калуш

ТРЕШ

“Врятувати Сівку” — якими будуть наступні дії в межах спеціального проєкту

Що планують втілити в межах реалізації комплексного проєкту — розповідає Інформатор.

Дністровське басейнове управління водних ресурсів розпочне прочистку річища Сівки на відрізку від моста, що знаходиться в селі Сівка-Калуська і до місця, де планують встановити водорегульований вузол (до залізничного моста на вул. Богдана Хмельницького).

Довжина річки від пункту А до пункту Б становить близько 3 кілометрів.

“Можливо, ви пригадуєте повінь у 2020 році. Тоді було затоплено понад 70 житлових та господарських будинків. Річка розливалась по обидва боки русла. Сівка затопила поля та навіть прорвалась у кар’єр.”, — каже заступник начальника управління з надзвичайних ситуацій.

Також заступник додає, що цей канал річки Сівка є обвідним. Раніше, до будівництва Домбровського кар’єру, старе русло річки проходило саме через кар’єр, де зараз уже сухо.

“Зараз на цьому відрізку зовсім немає води аж до вулиці Об’їзної. Далі вже з’являються невеликі потічки та інші джерела поверхневих вод, які проходять під річку, де збудували нову дорогу. Далі річка проходить через місто, і впадає у вивідний канал, який був збудований під час будівництва штучноствореного кар’єру.”, — розповідає Олег Тарбєєв.

Очищення річки та встановлення спеціальних споруд сприятиме покращенню стану річки. По обидва боки річки також планують облаштувати спеціальну дамбу.

А от будівництво водорегулювальної споруди допоможе регулюванню рівня води.

“Планують поставити шлюз з механічним приладом, що і дозволить регулювати рівень води. Чим більша течія, тим швидше виливається вода. І, відповідно, швидше відбувається очищення річки та покращується гідрологічний стан.”, — додає заступник.

Проєкт фінансуватиметься міськими коштами: в межах екологічної програми, за підтримки Фонду охорони навколишнього природного середовища.

Щороку виділяють кошти на річку Сівку та річку Млинівку в межах Калуської територіальної громади. Цього року на Сівку передбачено близько мільйона гривень. На проспекті Лесі Українки, до прикладу, за цей кошт уже зробили укріплення та почистили береги Сівки.

Дністровське басейнове управління водних ресурсів планує включити цей проєкт в державну програму Протиповеневих заходів та захисту територій від підтоплення.

Віталіна Костів
Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору