Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як виглядали перші українські емігранти в Канаді?

Друга половина XIX століття — це час першого найбільшого проявлення української самосвідомості. Разом з проявом був і спротив, тому українці часто виїжджали у “Новий Світ” в пошуках кращої долі. Канада стала одним з “найтепліших” прихистків для українських емігрантів. Як же виглядали домівки українців на новому місці?

Розповідає Інформатор, покликаючись на Diaspora.ua.

У 1890-і роки канадський уряд вміло заохочував переселенців до заселення новоосвоєних територій, зокрема провінцій Альберта, Манітоба, Саскачеван. Новим мешканцям надавався дозвіл на обрання собі ділянки за невелику плату. Проте часто виснажені довгою дорогою українці не мали можливості збудувати нове житло та доглянути за ним.

Відтак, аби могти вижити в суворому кліматі Канади, українці зачинали своє господарство з будівництва напівземлянок, а вже з весни починали вирощувати городні культури.

“Перша по приїзді до Канади зима була найважчою — холод та голод забирав життя найслабших членів родини, багато хто ледь доживав до весни. А попереду чекало чимало фізично важкої, виснажливої, праці. Але у вільній країні, і на своїй землі, хоч і на чужині”, — йдеться в дописі.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору