Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На 97 році відійшов у вічність член ОУН та воїн УПА — Степан Петраш

Калушанин брав участь у бойових діях проти загарбницьких режимів фашистської Німеччини та радянського союзу.

Повідомляє Інформатор.

Степан Петраш на псевдо Данилко народився в селі над Луквою, біля Галича. В 15 років присягнув Юнацтву ОУН й до смерті не порушив дану клятву. За своє життя пережив чотири окупації — польську німецьку й дві радянські. Згодом був ув’язнений та провів десять років ув’язнення в таборах Воркути.

“Не йти, нічого не робити — то значить чекати, коли нас поведуть на смерть. А так вирішили — Ну що, хлопці, один раз вмирати. Якщо доведеться — то хоч з музикою”, — розповідав він в інтерв‘ю Суспільному.

У 2017 році до Дня Соборності п’ятий президент України Петро Порошенко нагородив воїна орденом “За заслуги”. Також Степан мав звання почесного громадянина міста Калуш та був головою станиці ветеранів ОУН-УПА Калущини.

У 2018 році він презентував книжку спогадів “Була собі пригодонька” у якій просив у молоді вибачення за те, що так мало було зроблено ветеранами, а так багато роботи залишено для утвердження Незалежності України.

“Людина-легенда, життєлюб та неперевершений оптиміст, якого знали, шанували, яким захоплювалося не одне покоління калушан. Немає сьогодні слів, щоб описати відчуття втрати для нашої громади – Людина-епоха відходить у Вічність”, — ділиться очільник Калуської громади.

8 січня 2023 року Інформатор разом з вертепом собору Святих Землі Української побував у гостях у видатного упівця. На той момент ветеран погано чув та звертав увагу на хворобу в ногах, але був радий бачити діток, які продовжують українські традиції. У дяку за колядки він подарував вертепу власну книгу з підписом. Більше про це та відео колядування ви можете побачити у статті: Вертеп завітав до калуського ветерана УПА — Степана Петраша.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору