Інформатор Калуш

ТРЕШ

“Підробили дані про вакцинацію” — кіберполіція Прикарпаття викрила злочинну групу

Схема правопорушників полягала у внесенні неправдивих даних про стан здоров’я пацієнтів та їх вакцинацію без фактичного щеплення від Covid-19.

Розповідає Інформатор, посилаючись на колег з Івано-Франківська.

Злочинній групі було повідомлено про підозру. Їх було викрито кіберполіцейськими Івано-Франківщини спільно з оперативниками Івано-Франківського управління Департаменту внутрішньої безпеки та слідчими обласної поліції. А процесуальне керівництво у справі здійснює Івано-Франківська обласна прокуратура.

Правоохоронці з’ясували, що 36-річна мешканка Івано-Франківська впродовж 2021-2022 року організувала механізм несанкціонованого внесення інформації про вакцинацію від коронавірусу до системи “Covid-19”. Таке електронне свідоцтво завантажували у дію, що дозволяло громадянам перетинати державний кордон.

До злочинної організації було залучено й 29-річного виконавця та 40-річного спільника. Мова про сімейного лікаря одного із медичних закладів області та приватного перевізника, який здійснював міжнародні перевезення. За внесення неправдивих даних шахраї отримували від 3 до 5 тисяч гривень, які вони ділили між собою.

Злочинній групі було повідомлено про підозру за ч. 2, 3, 5 ст. 27 (Види співучасників), ч. 1, 3 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) та ч. 3 ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

Максимальне покарання підозрюваним — до шести років позбавлення років.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору