Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Трійця, Зелені свята або П’ятидесятниця” — цікаві традиції великого свята

Завтра багато з нас святкуватимуть важливе релігійне свято, яке в народі називають Трійцею (або Зеленими святами). Це свято вважається важливим на рівні з Різдвом та Великоднем. Має воно і свій символізм — завершення всіх земних справ Ісуса Христа, які були потрібні для порятунку людства. 

Про традиції свята розповідає Інформатор.

У цього свята є й третя назва — П’ятидесятниця на честь Святого Духа, оскільки її завжди святкують на 50-десятий день після Великодня. Цьогоріч цей день припадає на 4 червня.

У ніч проти Трійці священник у своїх храмах проводять вечірню, під час якої читають молитви про дарування Святого Духа та згадують, як він з’явився перед апостолами. На цей день також припадає народження Церкви Христової.

Сама Трійця починається з урочистих богослужінь.

Важливим атрибутом Зелених свят є прикрашання домівок різними травами. Найчастіше  — лепехою. Звідси й назва “Зелені свята”. Окрім лепехи часто використовують любисток, чебрець та полин. А образи в домі прикрашають м’ятою та гілками берези.

Існують і цікаві традиції:

На Трійцю заведено навідуватися до родичів, які своєю чергою мають щедро почастувати своїх гостей. Голова святкового стола, звісно ж, коровай.

Також на Зелені свята засилали сватів. Існувало народне повір’я — якщо заручитися на Трійцю, а потім зіграти весілля на Покрову, тоді подружнє життя буде щасливим.

Напередодні Трійці також прибиралося в будинку, позбувалися непотрібних речей. А у батьківську суботу, віряни поминають своїх покійних родичів.

Також у суботу до оселі на ніч заносили зрізану осику. Якщо на ранок листя зелене, навіть якщо трохи прив’яло – родина зустріне разом наступні свята. Поганим знаком було, якщо листочки на ранок почорніють.

І ще однією цікавою традицією було плетіння вінків. Раніше незаміжні дівчата плели вінки та дарували одна одній на знак дружби. Це називали “кумлення”, від чого і походить слово “кума”.

А які традиції цього свята знаєте ви? Пишіть нам у коментарях в соцмережах 😉

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору