Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

В якому стані церква Покрови Пресвятої Богородиці, що у Голині?

Нещодавно було здійснено польову експедицію, об’єктом дослідження якої стала голинська церква. Найдавніша згадка про храм походить з документів далекого 1391 року.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Калуську міську раду.

Посвята церкви Покрови Пресвятої Богородиці, яка була римо-католицькою, відзначена у Катедратику Львівської єпархії за 1680 рік. А от попередня дерев’яна церква була збудована в 1765 році після пожежі в 1763, в якій згоріла церква, зведена в 1719 році. На карті з 1783 року вона була розташована приблизно там само, де й нинішня.

Нова дерев’яна парафіяльна церква була збудована в 1886 році. У 1887 році храм отримав Благословенну грамоту від Митрополита Галицького, Архієпископа Львівського та Єпископа Кам’янецького — настоятеля Української греко-католицької церкви Сільвестра Сембатовича.

Вже у 1903-1908 роках малярі Іван Залуський та Іван Ольшевський намалювали іконостас та розписали стіни.

А в 1960-х роках радянська влада зачинила храм і перетворила на склад. Проте, люди звільнили й очистили святиню, і вже у 1988 році відновилися богослужіння, які відбувалися до 2018 року. Саме тоді в селі Голинь з’явилася нова церква.

2 червня була здійснено польову експедицію до села Голинь у складі в. о. начальниці управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради Ольги Яковини, спеціалістів управління культури Наталі Калинчук та Христини Лужної, в. о. директора «Музейно-виставкового центру Калуської міської ради» Олега Відливаного та старшої наукової співробітниці Меморіального музею «Калуська в’язниця» «Музейно-виставкового центру Калуської міської ради» Людмили Андрійчук.

На північному заході від церкви можна помітити дві збережені дзвіниці. У час Першої світової війни деякі дзвони були передані до Австрії. А зараз у дзвіниці знаходиться тільки один із чотирьох. Імовірно, всі ці дзвони були виготовлені родиною Фельчинських. Також біля церкви розташовані пам’ятні хрести й фігури.

Церква, на жаль, руйнується й потребує реставрації.

З ініціативи старости села Голинь та з допомогою управління культури, національностей та релігій планують залучити кошти з обласного бюджету на відновлення церкви.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору