Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Інфоплейлист #8: Альт-рок, мрійливе звучання та дзвінкі рифи

Сьогодні оновлена рубрика Інформатора потішить вас дечим альтернативним, динамічним та повторюваним: водночас і тихим, і гучним.

Альтернативні треки в піджанрі інді-року та субжанрі дрім-попу, зазвичай змушують хвилюватись, поринати у світ почуттів і дещо гіперболізованих емоцій та наче залишають тебе в естетичній кімнаті, де світло паде на стіл крізь віконну раму. Пропонуємо і вам доторкнутись до цієї атмосфери.

  • Pixies — Break my body

Відкриваємо рубрику славнозвісними в жанрі альтернативного року Pixies. В дебютному студійному альбомі, під назвою Surfer Rosa, аж 13 треків то з енергійним, то з плавним звучанням. “Break My Body” — одна із поп-пісень альбому, яка має чудовий ритм, але досить депресивний текст, пронизаний темою фетишизму та каліцтва.

“Ламай моє тіло, тримай мої кістки.
Хтось отримав травму.”, — лунає з вуст Кімберлі Енн Діл, спів-вокалістки та басистки Pixies.

  • The Smiths — This Night Has Opened My Eyes

“This Night Has Opened My Eyes” — трек, що вийшов з-під пера натхненного п’єсою Морріссі — одного з вокалістів та авторів пісень групи. “Ніч” і справді “відкриває очі”слухачу, та змушує поринути в таку спокійну атмосферу, коли думки про щось морально високе летять без упину.

“О, будь ласка, врятуй своє життя, 
Бо у тебе лише одне.”, — розвиває тему п’єси Морріссі.

Та кожен може знайти в тексті щось своє. Посмакуйте, якщо вам до вподоби лірично-ностальгічне.

  • Cocteau Twins — Cherry-coloured Funk 

Трек в жанрі “коктейльного” інді під назвою “Cherry-coloured Funk” чи не найбільше з усієї підбірки орієнтований на миттєве розслаблення.

“Все ще плакав й сміявся,
Не можу сказати, чи я повинен бути зашитий в обіймах,
Все ще плачу та сміюся: від світлого до блакитного”

Але, так само як і більшість ліричних пісень жанру, може раптово пронизувати серце текстом, залишивши вас із роздумами наодинці.

  • Slowdive — Ballad Of Sister Sue

На рахунку бенду Slowdive 4 студійні альбоми, 3 збірники та 12 міні-альбомів й синглів не тільки у жанрі альтернативного року та субжанрі дрім-попу, а й у шугейзингу та експериментальному жанрі року. “Ballad Of Sister Sue” — хороший приклад музики в піджанрі “інді”.

“Сестро, я втратив усі почуття,
Я загубився й мене продали,
Я ліг поруч з тобою.”

Цього разу звучання досить мелодійне, й ритм пісні дещо уповільнений, що на відміну від їхніх треків у жанрі шугейзу, де часом звук “стрибучий”, занурює в атмосферу спокою, та навіть якоїсь моторошності, що вже напряму пов’язана з текстом.

  • My Bloody Valentine — Lose My Breath

Ірландська група, що досить відома через поширення своєї творчості на “TikTok”, вабить своїм особливим вайбом й альтернативно-роковим звучанням. “Lose My Breath” — не найпопулярніша їхня пісня, але одна із тих, які одразу западають в душу.

“Не зараз, дівчинко”, ти сказала
Але я народився, щоб втратити подих”

“На смак” цей мистецький акт, як перша невзаємна закоханість, гіркота почуттів та душевний неспокій.

  • Pixies — Ana

Закриваємо підбірку тим, з чого й починали. Pixies, але цього разу більш лірична композиція із теплим підтекстом.

“Повертайся до мене,
До побачення,
Забувши про всіх.”

“Ana” в оригіналі складає слово “surfer”  з перших літер кожного рядка. І ці рифи дійсно відчутні — легко уявити себе серфером і зробити крок назустріч хвилям музики.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору