Інформатор Калуш

ВЛАДА

“Скасовуємо. Не скасовуємо…” — ціни на пальне з 1 липня таки виростуть. В Калуші також | Деталі

З наближенням липня все частіше виникають згадки про закон, через який вже з 1 числа ціни на пальне в Україні повинні змінитися. Вчора і сьогодні настав пік таких згадок. 

Ділиться Інформатор, посилаючись на Інформатор Україна.

Вчора, 11 червня, стало відомо, що ВР вирішила відкласти повернення податкової системи на довоєнний рівень з 1 липня. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк на своєму офіційному телеграм-каналі.

“Яка нова дата події не знаю, але точно вже не 1 липня”, – написав він.

Проте, вже сьогодні, 12 червня, стало відомо, що повернення акцизу та ПДВ на пальне все ж таки відбудеться згідно з графіком:

“В цій частині нічого не змінюється і воно (повернення повного оподаткування акцизом та ПДВ на пальне) відбудеться з 1 липня. Нагадаю, що це було зроблено урядовим законопроєктом №7668, який ще 21 вересня прийняла Рада і 28 вересня минулого року підписав Президент. Тому, ця норма вже в Законах України і навіть якщо б теоретично її хотіли б перенести, то це вже нереально. Все інше (про відміну 2% ФОП» і т.і.) це у законопроекті №8401, який прийнято тільки у першому читанні. Його розгляд затягується і відповідно тому зсуваються строки впровадження. Законопроект по паливу голосувався тричі (різні етапи), я жодного разу не голосував, тому прокльони з цього приводу не до мене)”, – написав Ярослав Железняк.

Нагадаємо, що ще у вересні минулого року Верховною Радою  було вирішено повернути акцизний податок на пальне законопроєктом №7668-д.

А саме на:

  • бензин,
  • дизель та біопаливо — 100 євро за 1 000 літрів,
  • газу — 52 євро за 1 000 літрів.

Проте для потреб Міноборони буде пільга на період воєнного стану в Україні — 0 євро за 1 000 літрів.

Також прокоментували ситуацію голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев та президент Асоціації операторів ринку Леонід Косянчук. 

“Ми не можемо зараз передбачити, як буде поводитися ціна на паливо, бо часткове повернення довоєнних податків, яке відбулося в жовтні минулого року, не призвело до жодного здорожчання палива. Навпаки, воно здешевшало з урахуванням світової кон’єктури цін на нафту. Сьогодні маржинальність цього ринку досить висока, нафтотрейдери непогано заробляють. Така ж ситуація була у 2022 році, й націнка була досить високою. Тому, напевно, частина того податку, що відновиться, вони візьмуть на себе, а частину перекладуть на споживача. За нашими підрахунками, це має бути на рівні 3-5 гривень”, — прогнозує Данило Гетманцев.

А от Леонід Косянчук припускає більш фатальнішу ситуацію:

“Берете нинішню ціну і додавайте одразу 10-11 грн на бензин, 7-8 грн — на дизель і 3,5 грн — на газ”, — прокоментував він.

Нагадаємо, що наразі ціни у Калуші на пальне стабільні. З найактуальнішими цінами ви можете ознайомитись у матеріалі “Стабільно. Нормально” — які ціни на пальне в Калуші сьогодні?

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору