Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Військові погони української армії сьогодні? | Історія, вигляд і значення

З початку вторгення т.зв. рф в нашу країну в далекому 2014 році, українська армія суттєво змінилася. Ціною багатьох трагедій і водночас правильних державних реформ вона стала сильнішою, професійнішою й злішою… Однією з суттєво помітних змін став відхід від радянських стандартів та вигляду української армії на противагу російській. Тут і про вже впізнаваний український піксель, і шеврони, і погони.

Саме про їхню зміну сьогодні пояснює Інформатор.

До 2016 року погони в Україні малу дуже схожий дизайн та класифікацію з російською армією. Проте, зважаючи на багато факторів, серед яких і тимчасова окупація частин Донецької та Луганської областей, і Кримського півострова, з’явилась офіційна причина змін. Рішенням тодішнього президента Петра Порошенка було проведено ребрендинг погонів, шевронів та деяких військових звань.

Наразі в Україні діє варіант, зроблений на основі стандартів НАТО. Остаточної чинності він набув 1 жовтня 2020 року, на основі законів України № 205-IX від 17 жовтня 2019 року щодо сержантських звань та № 680-IX від 4 червня 2020 року щодо нових генеральських звань.

Станом на сьогодні ЗСУ мають два типи рангів — армійські (сухопутні війська і повітряні сили) та морські (ВМС).

Показуємо як виглядають армійські та в чому їхня особливість:

Наприклад, молодший сержант та сержант можуть обіймати посаду командира відділення.

Старший сержант може обіймати посаду головного сержанта взводу.

Головний сержант, штаб-сержант, майстер-сержант, старший майстер-сержант та головний майстер-сержант можуть обіймати посаду головного сержанта роти.

Молодший лейтенант, лейтенант, старший лейтенант обіймають посаду командира взводу, а капітан – командира роти.

Підполковник може обіймати посаду командира батальйону, а полковник – це вже командир полку.

Бригадний генерал — командир бригади, генерал-майор обіймає посаду командира дивізії, а генерал-лейтенант командира корпусу.

Генерал — це найвище звання, який обіймає посаду командира армії.

Такий дизайн робоча група “Нове Військо” створила на основі одностроїв та символіки, які використовувались в часи Української революції 1917-1921 рр.

“Таким чином ми поєднали, примирили, ті українські режими, які в 17-21 роках, якшо не ворогували, то були на різних ідеологічних платформах. Але вони були українськими. Вони всі боролися за Українську Соборну Державу різними засобами. І для того, щоб оцю силу борців столітньої давнини додати до сил борців за волю і незалежність України сьогодні, ми об’єднали це у цілісний комплекс”, — розповів відомий геральдист та реконструктор та головний художник робочої групи “Нове Військо” Олекса Руденко у спецпроєкті Нове Українське військо – історія створення нової уніформи ЗСУ.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору