Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Волонтери проєкту “Бойківські Карпати” провели етноекспедицію для дослідження вишивки

Вчора, 15 червня, відбулась етноекспедиція для дослідження бойківської вишивки з метою використання її елементів у сучасному одязі.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Івано-Франківську обласну державну адміністрацію.

Провели експедицію за сприяння департаменту міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації та відділу інвестицій і туризму Долинської міської ради. Дизайнерка Любов Чернікова та художниця Марта Пітчук з колегами відвідали Долинську громаду й побували аж на чотирьох локаціях:

  • на виставці вишивки у будинку культури села Велика Тур’я;
  • у Долинському краєзнавчому музеї “Бойківщина” Тетяни і Омеляна Антоновичів;
  • оглянули приватну колекцію Марії Попик;
  • та приватну колекцію Любові Юрків у селі Підбереж.

У Великій Тур’ї відбулась виставка “Бабусі вишиванка: від давнини до сучасності”, яку організували з ініціативи старости села директор клубу та місцеві мешканці, які поділилися старовинними речима. Відкриття відбулось у травні з нагоди Дня Матері. В рамках заходу було презентовано “Рушник єдності”, який вишивали 9 місцевих майстринь. Його довжина становить аж 12 метрів!

Побували волонтери й у музеї “Бойківщина”, де їм розповіли про процес виготовлення бойківських спідниць, які називають “димками” та про особливості олійних фарб із сажі.

А от пані Марія Попик зустріла волонтерів у себе вдома й показала їм як свої сучасні роботи, так і передані їй у спадок.

У селі Підбереж учасники експедиції відвідали Любов Юрків. Вишивальниця — майстер народної творчості, яка творить на полотнах. Свої роботи вона представляла на І Всесвітніх бойківських фестинах у 1992 році, І Світовому конгресі Союзу українок у 1994 році, а свою першу персональну виставку Любов Юрків провела у 1999 році в Науково-методичному центрі культури Івано-Франківська. Її улюблена техніка вишивки — “низинка”. Жінка представила гостям свій двосторонній вишитий рушник — саме він найбільше вразив волонтерів.

“Під час другої експедиції волонтери оглянули неймовірної краси бойківські вироби як сторічної давності, так і авторські сучасні вишивки. Вражає гостинність краю та бажання зберегти свою культурну спадщину.”, — пишуть на сторінці облдержадміністрації.

Упродовж реалізації проєкту заплановано, зокрема, створення фешн-колекції репліки традиційних костюмів, аксесуарів, вибійки і принтів на основі бойківських мотивів.

Кураторами ініціативи є етнодизайнерка Оксана Сокол (Центр «Традиція», м. Львів) та дизайнерка Любов Чернікова (бренд «Chernikova», м. Івано-Франківськ).

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору