Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Про насильство без табу” — як у Калуші вчилися говорити на незручні теми | Фоторепортаж

Днями ми анонсували унікальний тренінг для комунікаційників та людей, які працюють з великими аудиторіями на теми: як правильно висвітлювати тему насильства, як толерантно говорити про нього та як змінювати погляди людей щодо розуміння, сприйняття та свідому боротьбу з даним явищем. Сьогодні ж, підбиваємо підсумки.

Ділиться Інформатор.

Протягом двох днів, 20 та 21 червня, в просторі “Крила підтримки” за адресою вул. Винниченка, 3, відбувався тренінг під керівництвом психологині Зоряни Рудобашти та експертки з гендерно зумовленого і домашнього насильства Аліни Бігун під назвою “Про насильство без ТАБУ!!!”.

Попри те, що Калуш відносно маленьке місто, все ж таки на тренінг прийшло багато зацікавлених людей, серед них звісно й журналісти Інформатора.

“З точки зору експертності, оскільки я 17 років працюю з цією темою, і практикую, і консультую, і координую питання, на рівні Калуської міської територіальної громади й експертка від UNPA в галузі гендерно зумовленого насильства мені дуже часто ріже очі інформація, яка не компетентно та неграмотно подана. Я розумію, що журналісти чи блогери не забов’язані знати законодавство, але хотілося б подати базові поняття того, щоб була компетенція в розумінні цих гостро значущих понять.

Зараз це надзвичайно актуально й гостро. І коли я бачу неправильне вживання термінології,неправильну подача інформації, або неправильне висвітлення, неправильну комунікацію з постраждалими чи навіть перекручування інформації, стає сумно.

Тож виникло бажання все-таки навчити цього всього. Зважаючи на те, що ми працюємо з постраждалими й маємо багаторічний досвід роботи як і з ними, так і з кривдниками. то хотілося б не просто подати цю інформацію, а ще й вплинути нею на суспільство, подолати ці стереотипи, які нажаль є”, — поділилась перед початком тренінгу Аліна Бігун.

Знайомство безпосередньо між собою та з тренерками відбувалось у форматі представлення. Також кожен зміг окреслити очікування від тренінгу. А пізніше пройти кілька тестів на розуміння проблематики тренінгу та особисте сприйняття.

Також організаторки представили документальні відео в яких жертви домашнього насильства розповідали про свій травматичний досвід та вихід з нього.

Згодом тренінг перетворився в палку дискусію, на якій всі учасники разом з Аліною Бігун та Зоряною Рудобаштою окреслили найпоширеніші помилки та проблеми з якими слід боротися.

Остап Микитюк
Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору