Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Наскільки законне скандальне рішення Ради оборони Івано-Франківської області? | Коментар юриста

Жителі області уже довідалися, що медзаклади Прикарпаття тимчасово припиняють планову госпіталізацію військовозобовʼязаних без погодження із територіальним центром комплектування. Також заклади охорони здоров’я мають інформувати ТЦК про госпіталізацію чоловіків віком від 18 до 59 років. Проте чи законно це?

Розповідає Інформатор Коломия.

ЧИ НЕ Є ДАНЕ РІШЕННЯ ПОРУШЕННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА?

Закон України “Про правовий режим воєнного стану” передбачає, що під час воєнного стану можуть обмежуватися конституційні права та свободи людини. Є чіткий перелік по яких статтях вони можуть обмежуватись. У цьому переліку немає статті 49 Конституції України. Відповідно до статті 49 кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування.

Виходить, законодавством не передбачено, що під час воєнного стану конституційне право особи на медичну допомогу може бути обмежено. Тому припинення планової госпіталізації можна вважати незаконним.

ЧИ Є ЗАКОННИМ ПЕРЕДАЧА ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ ОСОБИ У ВІЙСЬККОМАТ?

Закон України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” гарантує, що доступ до даних пацієнта, що містяться в електронній системі охорони здоров’я, не може передаватися третім особам. Це можливо лише у разі отримання згоди такого пацієнта (його законного представника) у письмовій формі або у формі, що дає змогу зробити висновок про надання згоди.

Без згоди доступ до інформації про пацієнта можливий у випадках:

  • наявності ознак прямої загрози життю пацієнта;
  • за умови неможливості отримання згоди такого пацієнта чи його законних представників (до часу, коли отримання згоди стане можливим);
  • за рішенням суду.

Тому також можна вважати, що це не є законним.

Також це передбачено у статті 7 Закону України “Про захист персональних даних”, де встановлюється заборона обробки даних, що стосується здоров’я людини. Ці дані можуть оброблятися тільки медичним працівником або іншою особою закладу охорони здоров’я чи фізичною особою – підприємцем, яка одержала ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

ЯК ДІЯТИ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНИМ, ЯКЩО ЇХНІ ПРАВА ПОРУШЕНО?

Якщо військовозобов’язаному відмовляють в госпіталізації, права пацієнта, порушені з боку лікаря або інших медичних працівників, то потрібно телефонувати на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я за телефоном: 0 800 505 201.

Щоб захистити свої персональні дані,  рекомендуємо під час госпіталізації до медичного закладу написати заяву, що Ви забороняєте розголошувати,  будь які свої персональні дані, які стали відомі медичним працівникам під час Вашої госпіталізації

Якщо таке порушення виникло, то можна звертатися на гарячу лінію Уповноваженого Верховної ради України з прав людини за телефоном: 0-800-501-720 та до Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини 044-299-74-08.

Допомогли у створенні цього матеріалу юристи центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Олег Вітковський 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору