Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Бакота – місце тисяч затоплених життів

Бакотська затока заворожує своєю красою, проте під товщею води затоплене ціле село. 

Розповідає Інформатор Коломия.

Бакота – це колишнє село неподалік Кам’янця-Подільського, яке півстоліття тому затопила радянська влада, щоб збудувати водосховище. Під час будівництва Новодністровської ГЕС усіх мешканців долини змусили покинути усе майно та господарство. Людей вивезли до сусідніх міст, а долину, де розташовувалася Бакота й сусідні села, затопили. Тепер це місце називається Бакотською затокою.

Рішення збудувати ГЕС на Дністрі було прийняте радянською владою у 1960-х роках. Переселення мешканців тривало 8 років, а заповнення долини водою – ще 6 років. До середини 1980-х водосховище затопило 63 села, частково або повністю. Держава тоді компенсувала лише невелику частину витрат, а людям поважного віку, які не мали змоги ні придбати нову домівку, ані побудувати її, держава виділила землю. Влада обіцяла мешканцям, які виселяться, дешеву і безперебійну електроенергію. ГЕС мала постачати воду і до Молдавської РСР. За кілька років срср розпався.

Сьогодні Дністровське водосховище визнається як найкраще природне місце України в номінації “7 природних чудес”. Його довжина – 200 км, заплава ж простягається на 1590 га. Тут можна побачити чимало туристів, адже Бакота є чи не в кожній добірці найкрасивіших місць України. Проте кожному з них варто знати, що сотні людей втратили тут свій дім та частинку життя.

Джерело: Ukraїner.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору