Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як самому замінити колесо — 8 важливих порад | Інформаторський автоблог

Ніхто не застрахований від форс-мажорів на дорозі. Найчастішою такою проблемою водіїв, зазвичай стає пробите колесо. Що ж робити в такій ситуації і як від неї застрахуватися?

Розповідає Інформатор.

Якщо вже сталася така халепа і ви опинилися на узбіччі з пробитим колесом — не панікуйте. Першим ділом увімкніть аварійку. А далі дійте за таким порядком:

Крок 1

Позначте для інших учасників руху своє авто на дорозі.

Для цього у вас у багажнику повинен бути “трикутник”, який потрібно поставити позаду авто на відстані близько 20 метрів (якщо це сталося в місті) або 40 метрів (за містом). Зазвичай такі трикутники мають опірну ніжку, але якщо її немає, то підійде і камінь, або пляшка з водою, або якась гілка.

Головне, щоб ваше розташування не заважало подальшому руху на дорозі.

Крок 2

Візьміть домкрат, балонний ключ та рукавиці (всі ці інструменти завжди та за будь-яких обставин повинні бути в авто, пам’ятайте про це). Перше знадобиться вам, щоб підняти авто, друге — щоб розкрутити гайки колеса, а третій артефакт захистить ваші руки від бруду. Як і все вищезгадане, в багажнику має бути ще так звана “запаска” або “докатка” — спеціальне колесо саме для таких випадків. Її також витягуйте.

Крок 3

Зафіксуйте свій транспортний засіб.

Важливо, щоб автомобіль був зафіксований і на “ручнику” і першою передачею. Вам же не хочеться, щоб авто зіскочило з домкрата, впало і пошкодилось при заміні колеса? Тому додатково під інші колеса підкладіть ще щось для фіксації (дерев’яні ковбани чи каміння).

Якщо ваше авто має автоматичну коробку передач, а не механічну, то замість першої передачі увімкніть режим Р (паркінг).

Крок 4

Працюємо домкратом.

Підкладіть його в правильне місце під “порогом” вашого авто ближче до колеса. Зверніть увагу, щоб під домкратом була рівна і тверда опора.

Тепер підіймайте домкрат до рівня коли пробите колесо не почне виглядати не як спущене.

Крок 5

Балонним ключем послабте гайки на колесі. Відразу й до кінця не варто їх розкручувати. Тому після послаблення повертайтеся до домкрата й підійміть авто ще на кілька сантиметрів, так, щоб між колесом і землею з’явився хоча б сантиметровий проміжок. Так вам потім буде зручніше зняти колесо. Зробили? А тепер повністю розкручуйте гайки та поставте їх десь поряд на видному місці (вони вам ще пригодяться).

Крок 6 

Знімайте колесо з осі. Робіть це акуратно й без різких рухів, які можуть дестабілізувати положення автомобіля.

Тепер поставте на ось вашу “докатку/запаску“, так щоб отвори для гайок співпадали. Вуаля! А тепер закручуйте гайки до упору. Але без надмірного ентузіазму, щоб не зірвати головки чи різьбу.

Важливий момент: Якщо є складності у відкручуванні гайок або болтів, у знятті колісного диска з маточини (як кажуть, прикипіло через бруд та іржу), то допоможуть різноманітні змазки-спреї. Тож возіть із собою в багажнику балончик WD-40. ц

Крок 7

Опускайте авто. Приберіть домкрат. Опісля чого не забудьте сильніше докрутити гайки, щоб при подальшому русі авто вони від їзди розкрутилися.

Крок 8

При потребі підкачайте ваше “нове” колесо. Вірогідно, що запаска кілька років лежала в багажнику й могла втратити повітря.

І пам’ятайте — шина-докатка не замінює основну шину. Нею ви зможете доїхати до найближчого шиномонтажу чи гаража. До речі, у таких шинє певні обмеження по швидкості руху (зазвичай це 50-80 км/год) та дистанції пробігу. Крім того, її не можна використовувати на ведучій осі. Наприклад, якщо у вас автомобіль з переднім приводом та пробите переднє колесо, то потрібно замість нього встановити нормальне колесо з задньої осі, а вже там поставити докатку.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору