Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Інфоплейлист #9: електроніка, потік свідомості та сон

Електроніка — допоміжний засіб саморефлексії, внутрішнього рейву та, звісно ж, експерименталізму у баченні. Липневий плейлист наштовхне вас на приємну романтизацію, будьте певні.

Протягує навушник Інформатор.

Сьогодні послухаємо дещо танцювальне: синті-поп у творчості Скрябіна, “сонне” у назві та пробуджуюче у звуці, дещо трохи гримуче та нове-незвідане українське.

  • Crystal Castles — Kerosene

Мова про електронну експериментальну музику, а це означає, що “Кастлсів” не оминути. “Kerosene” — чи не найпопулярніший трек бенду, що лунає у вухах кожного поціновувача вибухового й наростаючого звуку, який вальяжно перебігає у щось більше (навіть всеохоплююче). Окрім музичного “серцевого стуку” атмосфери надає й текст пісні.

“Я захищу тебе від усього, що бачила,
Я промию твої рани фізрозчином —
Керосином”

  • Скрябін — В ліжку спав

Якби композиція мала запах — вона точно пахнула б теплом літнього вечора, пляжем й ностальгією. Рання творчість Скрябіна це чистого вигляду синті-поп: м’яке електронне звучання, що притаманне найпершим альбомам рок-гурту, розгойдує, розгортує та занурює.

“Нема нас, а всюди є безмежне море,
Всюди море і вода”, — ніби сонно, але з певними ривками, нас занурює у трек “В ліжку спав”.

  • Meowchocolate — Path

Від тонкості звуку, поєднаного з текстом, тіло ніби згадує закладений код руху: хочеться танцювати. “Path” молодого українського митця чимось навіть заворожує і поглинає: текст, типово для композицій в жанрі електроніки, “ховається” за ширмою гриму й музичних спалахів.

“Здайся,
Будь оточеним”, — вдається вловити у тексті.

  • Anika — I Go to Sleep

Якщо в композиції Скрябіна хтось солодко спав у ліжку, то у цьому випадку до сну тільки роблять перший крок. “I Go to Sleep” — зовсім не колискова, бо наврядчи ви зможете заснути під повторюваний електронний звук, який змушує обдумувати усі події дня, повертатись до минулого й мріяти про майбутнє.

“Я збираюсь йти спати,
Й уявляю, що ти тут, зі мною”

Дещо депресивно, але нетипово — може змусити рефлексувати.

  • Helena Hauff — Sworn to Secrecy Part I

Тривалістю тільки 1 хвилину й 42 секунди, але заряду дає на весь день. Трек, який треба відчути, прожити й пропустити крізь тіло. Жодного слова — тільки мільйон легких ударів током. “Sworn to Secrecy Part I” може трохи затягнути вас у безкінечне прослуховування одного й того ж ритму. Сподобається тим, хто любить романтизувати моменти під музику без тексту.

  • Moonevea, meowchocolate — Я знаю ти хочеш мене вбити

Поміж слів, які Мунівія вклала в спільний фіт із meowchocolate, багато звукового експресіонізму та авангардизму. “Я знаю ти хочеш мене вбити” — своєрідна медитація. Кожен чує щось своє, накладає на трек власні сенси. А виконавиця вкладає в текст власний досвід та почуття.

“Тінь моя
Не змогла знайти
Виходу з самоти,
Моєї голови” 

 

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору