Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Хто з чоловіків може виїхати за кордон з 1 липня?

Військовозобов’язані чоловіки (віком від 18 до 60 років) не можуть виїжджати з країни під час воєнного стану в Україні. Але до певних категорій військовозобов’язаних можуть застосовуватись винятки, закріплені законодавством, що дозволяють виїзд.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на NV.

Режим заборони на виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років обумовлений загальною мобілізацією та воєнним станом в Україні, який продовжили до 18 серпня 2023 року. Рішення щодо виїзду військовозобов’язаних чоловіків приймають представники Держприкордонслужби безпосередньо на місці, проте Правила перетинання державного кордону громадянами України, що затверджені постановою КМУ №57, визначають список категорій військовозобов’язаних чоловіків, яким дозволено покидати Україну під час воєнного стану.

Не всі чоловіки, які мають відстрочку від мобілізації за статтею 23 Закону про Мобілізаційну підготовку і мобілізацію, мають право на виїзд за кордон. Зокрема, студентам, які вступили до навчальних закладів за кордоном, заборонили виїзд з країни, водночас студенти, аспіранти та докторанти в Україні отримують відстрочку від мобілізації.

Хто з військовозобов’язаних чоловіків може виїхати за кордон з 1 липня?

Таких категорій, передбачених законодавством, є шість:

  • виключені з військового обліку за станом здоров’я чоловіки від 18 до 60 років;
  • чоловіки від 18 до 60 років, яким дозволено виїзд за кордон за станом здоров’я;
  • чоловіки від 18 до 60 років, яким дозволено виїзд за кордон за сімейними обставинами;
  • чоловіки від 18 до 60 років, яким дозволено виїзд за кордон через професію;
  • чоловіки від 18 до 60 років, яким дозволено виїзд за кордон для допомоги Силам оборони щодо протистояння РФ;
  • чоловіки та жінки держслужбовці;

На офіційному сайті Державної прикордонної служби перераховані окремі випадки та вказані документи, які потрібно підготувати чоловікам для виїзду за кордон.

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко зазначає, що не усім чоловікам треба звертатися до ТЦК для отримання підтвердних документів на виїзд. Потрібно лише непридатним до військової служби за станом здоров’я особам, яких виключають з обліку.

“Єдині, кого стосуються підтвердні документи з ТЦК ― це непридатні особи, які виключені з військового обліку і які мають право перетнути кордон”, ― сказав речник.

Також він пояснив, що якщо чоловіки перетинають кордон за сімейними обставинами ― перевіряють ці обставини, якщо за інвалідністю, то перевіряють документи, які підтверджують інвалідність.

Держприкордонслужба також офіційно оголосила, що посилює заходи стосовно встановлення законних підстав для перетину державного кордону особами, внесеними до системи Шлях. Особам, які намагаються перетнути кордон за системою Шлях, відмовляють у виїзді, проводять перевірки та починають розслідування.

Читайте також: Уряд дозволив деяким категоріям чоловіків виїжджати за кордон у 2023 році.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору