Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Перегрілись, чи шо?” — Корисні поради як рятувати свій організм у спеку

Почуватися кепсько через літню погоду може хто завгодно. Надмірна спека збиває з ніг навіть найсильніший та найздоровіших. Тож варто бути обережним в таку погоду й дотримуватися певних правил перебування на вулиці. Теж саме може статися і в не зовсім сонячну погоду, наприклад, коли парить перед грозою. Як бути в таких ситуаціях — 

Радить Інформатор.

Для початку згадаймо симптоми перегріву нашого організму:

  • відчуття загальної слабкості;
  • біль в голові й запаморочливість;
  • прискорений пульс;
  • блювота;
  • температура, озноб, судоми;
  • попри спеку, ви перестали пітніти, а шкіра гаряча і має температуру до 40 градусів;
  • втрата орієнтації;
  • нетипово блідий колір шкіри;
  • сонячні опіки;
  • втрата свідомості;

Всі ці симптоми є вагомою причиною невідкладно телефонувати до лікаря.

Щоб якось передбачити та уникнути наслідків від спеки варто пам’ятати деякі прості правила дрескоду й алгоритм дій:

Старайтеся виходити на вулицю до 11 годин ранку і після 17 годин дня. Зазвичай, в цей час сонце ще (або вже) не таке палюче й безжальне.

Намагайтеся носити менше одягу, особливо “важкого”, тобто синтетики й темних тонів. Найкраще для літнього гардеробу підійдуть легкі й світлі тканини (льон або шовк).

Головний убір — ваш найкращий друг. Кепка, капелюх, навіть бандана чи щось на кшталт, врятує вашу голову від прямих сонячних променів.

Окуляри від сонця також дуже важливий літній аксесуар. І не через модність. Окуляри захищають наші очі від важкого ультрафіолету й перенапруження м’язів очей. А для дівчат це ще актуально тому, що не треба мружитись (якщо часто це робити, то зморшки не забаряться).

Прикраси — краще утриматись від них зовсім. Але, якщо це елемент вашого сьогоднішнього стилю — оберіть щось легке і тонке. Бо, наприклад, масивні металеві чи кам’яні прикраси будуть виконувати на вашому тілі функцію накопичувачів зайвого тепла. А це може призвести навід до опіків.

Прийшовши на роботу зі спекотної вулиці не полінуйтеся зайвий раз навідатися до умивальника й освіжити шкіру обличчя, шиї, рук (особливо лікті).

Якшо у вас на роботі є кондиціонер — не вмикайте його на максимальне охолодження, це гарантовано подарує вам простуду (а влітку не дуже хочеться хворіти на щось таке, правда?). Оптимально буде налаштувати кондиціонер на +21-22 градуси.

Пийте багато води — влітку вона особливо потрібна організму. Ви часто потієте, ходите до туалету, та і взагалі від високих температур організм має здатність зневоднюватись. Важливо, щоб ваш напій не був надто холодним.

Рекомендовано пити і їсти наступне:

Лимонну вода. Як ми вже щойно згадували — через посилене потовиділення організм швидко втрачає вологу, а це веде до ослаблення судинного тонусу. Мінімум, необхідний для підтримки нормального водного балансу в організмі, полягає 1,5 літра при середній температурі повітря 21 градус і 3 літри – при 32 градуси. Найкраще угамовує спрагу лимонна вода. Для її приготування просто видавити сік одного лимона в пляшку негазованої води.

Мінералка. Ідеальна мінералізація – 9 г/л. Пийте мінералку невеликими порціями протягом дня. Вуглекислота, потрапляючи в рот, викликає сильне слиновиділення, сухість зникає, і нам здається, що спраги немає.

Соки. Йдеться про несолодкі види соків – вишневому, сливовому, яблучному, айвовому. Солодші їх родичі не годяться для угамовування спраги, оскільки цукор швидко переходить з крові в клітки, відносячи з собою воду, викликає новий напад спраги.

Відвар м’яти. Цей напій не тільки заповнює втрату рідини, але і заспокоює нерви і дозволяє швидше заснути в спекотну ніч. Траву м’яти (1ч.л.) залийте склянкою кип’ятку і дайте настоятися 15 хвилин.

Овочі та фрукти.  У твердих овочах і фруктах вода обмежена клітковиною, яка не дає їй витекти у вигляді соку. Тому, з’ївши салат, в шлунку можна створити водне депо. Лідери за змістом води – огірки, помідори, капуста, сливи і ягоди й твердою шкіркою (черешня, вишня).

Рибу. Це найлегший вид білка, а значить організм витрачає менше енергії на переварення і не виділяє великої кількості тепла.

Вино. Сухе біле вино – літнє вино, в якому вищі кислотність і менше танінів. Побалуйте себе увечері келихом прохолодного вина, розбавленого водою 1:3.

До речі, зверніть увагу!

Слід бути обережними з фізичними вправами на сонці. Варто починати робити вправи поступово, нарощуючи темп, при відчутті слабкості або запамороченні негайно відійти в тінь або у прохолодне місце.

Не залишайте дітей і домашніх тварин в припаркованому автомобілі, навіть з відкритими вікнами.

Не забувайте про своїх домашніх улюбленців: регулярно давайте їм воду, але слідкуйте за тим, щоб вона була прохолодна.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору