Калуш До сайту

У Коломиї планують реорганізувати коледж — студенти та викладачі виступають проти

У приміщенні закладу освіти планують розмістити релокований вищий навчальний заклад. 

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Інформатор Коломия.

У Коломийському індустріально-педагогічному фаховому коледжі навчаються майбутні слюсарі, зварювальники, будівельники, плиточники, малярі-штукатури та майстри по дереву. Майже 500 студентів та ще понад 100 абітурієнтів, які подали заяви на вступ. Працюють близько 70 викладачів і 30 техпрацівників.

 

4 липня директора повідомили про реорганізацію, а саме про те, що викладачів й студентів перерозподілять по інших навчальних закладах Коломиї. У відповідь на цю інформацію студенти й викладачі почали обурюватись і стали проти реорганізації. Водночас директор ліцею повідомляє наступне:

“Треба починати з того, що офіційного документа немає ніякого на ці всі рухи. Це була просто усна розмова з директором департаменту і він малював, яка ситуація нас чекає, яке буде майбутнє”, — каже Микола Вінтоняк.

Додає, що вирішальну роль тут зіграє специфікація закладу:

“Тобто ми готуємо освітньо-професійний рівень — кваліфікований робітник і наступний ступінь — це фаховий молодший бакалавр, майстер виробничого навчання, знову ж таки для системи профтехосвіти західного регіону. Заклад єдиний у західному регіоні такого типу”.

Студентів разом з майстрами планують перевести до ВПУ №14, але тут теж є свої складнощі:

“У нас немає жодного викладача, який би мав навантаження педагогічних на відділенні підготовки кваліфікованих працівників, тобто він має частину годин на відділенні підготовки кваліфікованих робітників, а частину має на відділенні професійної та технологічної освіти”.

“Наступний крок у баченні департамент – це фаховий молодший бакалавр. Що ми маємо входити з двома спеціальностями – це є трудове навчання та технології, і професійна освіта за спеціалізаціями маємо входити у структуру Прикарпатського університету і, покидаючи нашу рідну альма-матер, переходити у приміщення інституту тут поруч. Разом з інженерно-педагогічними та іншими працівниками. Знову ж таки нонсенс у тому, що контингент даного відділення +- 200 студентів. Само собою зрозуміло, що більшість інженерно-педагогічних працівників лишиться без роботи”.

Стосовно цього питання колектив коледжу планував зібратись на нараду, 7 липня, але сьогодні, 6 липня, студенти й викладачі збирали підписи у зверненні до Президента та Кабінету Міністрів України. Також сьогодні очікують приїзд заступника голови Івано-Франківської ОВА.

Детальніше поглянути перебіг подій можна у відео:

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com