Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

500 днів повномасштабної війни: перемоги України та втрати росії у приголомшливих цифрах

Сьогодні, 8 липня, рівно 500-ий день від початку повномасштабного вторгнення на терени нашої рідної землі. Україна захищає свої кордони та бореться за свободу на лінії фронту, протяжністю 3800 км, третина з яких — “гаряча” зона бойових дій.

Про найважливіші цифри 500 днів опору розповідає Інформатор, покликаючись на NV.

Військові втрати росії у війні з Україною перевищили навіть втрати США у В’єтнамі за 8 років

За даними Генштабу ЗСУ, за 500 днів повномасштабного вторгнення в Україні було ліквідовано понад 233 тис. окупантів. Це в 1,3 рази більше, аніж СРСР втратив у радянсько-фінській війні (загинуло близько 167 тис. воїнів Червоної армії). Це також значно більше, ніж втрати США у найбільших війнах ХХ століття. У Першій світовій війні загинуло 116 тис. американців. А за вісім років війни США у В’єтнамі американці втратили 58 тис. солдатів, що майже вчетверо менше, ніж втрати росії в Україні.

Втрати рф в Україні вже перевищили її сили вторгнення

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення США оцінювали, що росія стягує свої війська (у розмірі 190 тис. військовослужбовців) до кордонів з Україною. На той момент сили вторгнення росії вдвічі перевищували ту кількість, яку було стягнуто до кордонів з Україною на початку 2021 року. Теперішні дані Генштабу про понад 233 тис. знищених окупантів свідчать про те, що в Україні росія втратила значно більше військ, аніж притягнула до кордонів для свого “блискавичного вторгнення”.

Єдина хвиля “часткової мобілізації”, яка була проведена восени 2022 року, дала змогу росії залучити до лав армії близько 300 тис. мобілізованих росіян. Влада росії продовжує власні зусилля з прихованої мобілізації, у тобі числі шляхом вербування у в’язницях, примусу резервістів і прихованих громадян рф до підписання контрактів.

Найбільших втрат за перші 500 днів повномасштабної війни росія зазнала під час боїв за Бахмут у березні — до 7 тис. осіб щотижня, тобто близько 1 тис. щодня.

росія вбила щонайменше 9 тис. цивільних жителів України, з них близько 500 — діти (без підрахунків вбивств у Маріуполі та на Донбасі)

За даними Управління верховного комісара ООН з прав людини, від початку повномасштабної війни загинули щонайменше 9083 цивільних осіб. Внаслідок війни з росією було поранено ще майже 15, 8 тис. людей. Водночас фахівці ООН постійно відзначають, що фактичні цифри жертв агресії рф є значно вищими, оскільки неуточненою залишається інформація про вбитих мирних мешканців на багатьох окупованих територіях (зокрема у таких містах, як Маріуполь, Лисичанськ, Попасна та Сєвєродонецьк).

За даними Офісу генпрокурора України, від початку вторгнення загинули щонайменше 494 дитини внаслідок збройної агресії рф. Ще 1051 дитина отримала поранення різного ступеня тяжкості.

Майже 29% території України забруднено мінами та снарядами

Близько 174 тис. кв. км українських земель вважаються потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами — це 28,8% від загальної площі України.

За словами начальника Головного Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони, найбільше забруднені мінами та боєприпасами території Харківської, Херсонської та Миколаївської областей.

«Росіяни масово і безсистемно мінували та продовжують мінувати нашу землю. При цьому використовують різні типи мін, боєприпасів, також використовують дуже багато протипіхотних мін. Дуже багато залишилося боєприпасів, які не вибухнули. Наприклад у липні 2022 року росіяни випускали за добу кілька десятків тисяч боєприпасів, з яких приблизно 20% не спрацьовували. Тобто ми можемо зробити висновок, що з 10 тисяч російських снарядів до 2 000 стали вибухонебезпечними залишками війни та продовжують нести смертельну небезпеку для цивільних і навіть уже на звільнених територіях», — пояснив Руслан Берегуля.

Довжина “гарячої” лінії фронту в Україні — як відстань між Києвом та Берліном: це більш ніж 1200 км

Станом на 5 липня довжина фронту перевищувала 1200 км. За словами заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ, ця цифра враховує лише безпосередню лінію зіткнення з окупантами у Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській та Харківській областях, де тривають активні бойові дії.

Загалом лінія фронту простягнулась на близько 3800 км, з урахуванням:

  • північних кордонів України з білоруссю та рф;
  • ділянки морського узбережжя в Одеській та Миколаївській областях;
  • кордону з Придністров’ям.

Інфографіку взято зі статті NV.

Віталіна Костів
Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору