Інформатор Калуш

ТРЕШ

Що у списках майна, яке “віджало” угрупування “лнр”?

Окупаційна влада т. зв. “лнр” здійснює незаконну “націоналізацію” нерухомого майна мешканців Луганської області, в т.ч. переселенців з міст Сєвєродонецьк, Рубіжне та Лисичанськ.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на Реальну газету.

Як відбувається легалізація “віджиму” майна?

Нещодавно Леонід Пасічник, очільник т. зв. “лнр”, підписав указ про дозвіл привласнення нерухомості, яке ніби-то було покинуте власниками. Уряд “лнр” дозволив забирати “безгосподарне” майно. Тільки от, що таке це “безгосподарне” майно — окупанти ще не визначилися.

 

Документ, в якому вказаний “список майна, зверненого у власність “лнр” налічує майже 18 тисяч пунктів і охоплює всі споруди, які  “лнр” вважає своїми. До прикладу, перелічені приміщення банків, шкіл та лікарень теж перелічені. Загарбники довго не думали та  розмістили свої банки на місці колишніх приміщень українських банків, де вже були розміщені меблі та відповідне обладнання.

Наприклад, відділення “Держбанку лнр” за адресою Оборонна, 2а в Луганську до 2014 року було відділенням “Ощадбанку”. Те саме й в Сєвєродонецьку.

Хто відбирає майно українців?

Так званий “уряд лнр” ухвалив “закон” “Про обертання нерухомого майна до державної власності”. Цей “закон” прямо дозволяє захоплювати майно громадян. “Віджимають” майно як у фізичних, так і у юридичних осіб. Взамін пропонують певну компенсацію, та її розмір визначає уряд т. зв. “лнр”, а механізму відшкодування, як такого, не існує. Так само не зрозуміло, куди звертатися за компенсацією — назва організації не фігурує у документі. А це, власне, означає, що загарбники не збирають компенсувати ніяких коштів.

Першочергово квартири відбирають у тих, хто виїхав з окупації. Навіть причина цьому є — “припинення права користування житловим приміщенням та зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання”. При чому у законодавстві росії, яким ніби-то керується уряд “лнр”, немає жодної норми, яка передбачає націоналізацію майна у разі, якщо особа виїхала в інше місто. Ще однією підставою для “націоналізації” майна може бути заборгованість, яка “утворилася за надані житлово-комунальні послуги”.

Так зване “законодавство” угрупування “лнр” не має жодної юридичної сили.

У кого відбирають майно?

Поки окупаційна влада заявляла про повернення Сєвєродонецька до нормального життя, у місті почали з’являтись дивні оголошення із закликами повідомляти про “порожнє” житло. Згодом колаборанти почали збирати цілу базу адрес квартир, в які хотіли заселяти сторонніх людей. Власникам пропонували приходити в окупаційну адміністрацію та написати згоду на вселення або навпаки — відмову. Хоча ця згода все одно не була потрібна: двері все одно ламали, а квартири розграбовували під виглядом ремонтних робіт.

Та зараз виявляється, що деякі адреси квартир потрапили до реєстру нерухомості угрупування “лнр”. Тобто їх “віджали” у попередніх власників.

Понад 200 таких квартир можна нарахувати у списку “держмайна лнр”. Частина з них — в окупованому Сєвєродонецьку. В якому стані ці квартири, і хто в них зараз живе — сказати важко.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

 

Нагору