Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Освіжитися у спеку” — з чого приготувати компот?

На календарі екватор літа: пора неймовірної спеки. Втамувати спрагу може тільки прохолодний та смачний компот.

А з чого приготувати освіжаючий напій — розповідає Інформатор, покликаючись на колег з Івано-Франківська.

КОМПОТ З ЧЕРЕШНІ

Інгредієнти:

  • вода — 2,5 л
  • черешня — 350 г
  • цукор — 150 г
  • гвоздика — 2 бутони
  • ванільний цукор — 10 г

Приготування:

Для початку — черешню потрібно помити та видалити всі плодоніжки. Воду закип’ятити та додати в каструлю черешню. Далі додати цукор: звичайний білий та ванільний. Кількість цукру можна регулювати залежно від смаку ягід та ваших уподобань. В суміш потрібно додати два бутони гвоздики та варити, до розчинення цукру (це близько 5 хвилин). Після цього дати настоятися напою 30 хвилин.

КОМПОТ З ВИШНІ ТА СУЦВІТЬ БУЗИНИ

Інгредієнти:

  • вода — 2,5 л
  • заморожена вишня — 400 г
  • суцвіття бузини — 8-10 шт
  • цукор — 100-125 г
  • мелена кориця — 1 ч. л.

Приготування:

Викласти суцвіття бузини у сито чи друшляк та промити під проточною водою. Якщо немає суцвіття — беріть сухі квітки, але не промивайте їх. У каструлю потрібно висипати заморожену вишню (якщо є свіжа — добре промийте та переберіть, щоб зіпсовані не потрапили до каструлі). Далі — залити вишні водою та додати цукор, мелену корицю та суцвіття бузини. Після того як компот закипить — потрібно залишити його кипіти лише на дві хвилини. Далі — зняти з вогню та дати охолонути й настоятись.

КОМПОТ ЗІ СЛИВ

Інгредієнти:

  • сливи — 1 кг
  • кардамон — 3 коробочки
  • кориця — 1 паличка
  • цукор — 150 г
  • вода — 2,5 л
  • лимонна кислота — 1/3 ч. л.

Приготування:

Сливи потрібно вимити, розділити навпіл та вийняти кісточки у половини фруктів. Воду — закип’ятити та додати цукор, кардамон та корицю. Після цього додати сливи й варити на повільному вогні 5 хвилин. Іншу половину слив додати цілими разом із лимонною кислотою та варити ще 5 хвилин. Далі — розподілити сливи по стерильних банках рівномірно та залити компотом. Закрутити кришками, перевернути та накрити покривалом. Дочекатися до повного охолодження. А зберігати — у прохолодному місці.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору